Πολιτικό παρασκήνιο και κομματικές διεργασίες για τον νέο ΠτΒ

Αμέσως μετά την παραίτηση από την προεδρία της Βουλής του Δημήτρη Συλλούρη, άρχισαν οι παρασκηνιακές διεργασίες των κομμάτων για την διάδοχη κατάσταση. 

Διεργασίες που πάντως δεν δείχνουν να έχουν στο φόντο τους τους επόμενους τέσσερις μήνες, αλλά τις προεδρικές εκλογές και την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Όπου για αυτά θα παιχτεί το μεγάλο παζάρι. 

Στην προκειμένη και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής έναντι μελών του Νομοθετικού Σώματος,

οι πολιτικές δυνάμεις δίνουν το στίγμα για επιλογή συναίνεσης.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Δημήτρης Συλλούρης (ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

Και όπως όλα δείχνουν αυτή η επιλογή συναίνεσης τείνει να είναι ο Αδάμος Αδάμου.

Ο κ. Αδάμου είναι αφενός ο πρεσβύτερος βουλευτής, αφετέρου συμπληρώνει την τρίτη του θητεία, άρα θα μπορούσε να λειτουργήσει και υπερκομματικά. 

Είναι και μία προσωπικότητα, η οποία τυγχάνει ευρύτερου σεβασμού ανεξαρτήτως της κομματικής του προέλευσης. 

Αδάμος Αδάμου: Αν με προτείνουν για Πρόεδρο της Βουλής θα αποδεχθώ τη θέση

Προφανώς την εκλογή του κυρίου Αδάμου ευνοεί το ΑΚΕΛ, πλην όμως δείχνει ως επιλογή να μην αφήνει αδιάφορο ούτε τον ΔΗΣΥ, ούτε το ΔΗΚΟ. Οι πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ λένε ότι η Πινδάρου δεν έχει βλέψεις για την προεδρία της Βουλής, τουλάχιστον για την εναπομείνασα κοινοβουλευτική περίοδο. Και μάλιστα δείχνει να ευνοεί την εκλογή μιας προσωπικότητας ευρείας αποδοχής, που όμως κατά τη θητεία της να μη φέρει την κομματική σφραγίδα, αλλά θα προτιμούσε να ανεξαρτητοποιηθεί. 

Από την άλλη το ΔΗΚΟ, επίσης δείχνει να μην καίγεται ιδιαίτερα για την προεδρία. Τηρεί για την ώρα βέβαια στάση αναμονής. Η δε Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι τρεις βουλευτές που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ, ανακοίνωσαν ήδη τη στήριξη τους στον Αδάμο Αδάμου.

Το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Βουλής θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα συζήτησης των Αρχηγών των Κομμάτων. Και μάλιστα δεν αποκλείεται να αποφασίσουν έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλεια της Βουλής πριν από την ερχόμενη Σύνοδο, όπου υπάρχει ορισμένη Συνεδρία.

Τα επόμενα βήματα σε Βουλή μετά την παραίτηση Συλλούρη - Εκλογή νέου Προέδρου;

Η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε τέτοιο κενό διαδικασίας ήταν το 1985 όταν την προεδρία της Βουλής διεκδικούσαν 4 υποψήφιοι. Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λαδάς και ο Βάσος Λυσσαρίδης. Τότε η Βουλή αποφάσισε τη διαδικασία των τριών ψηφοφοριών, διαδικασία που αποτέλεσε προηγούμενο και τέθηκε σε εφαρμογή και κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, οπόταν και έτσι εκλέγηκε και ο Δημήτρης Συλλούρης. Βάση αυτής της διαδικασίας, λοιπόν, κατά την πρώτη ψηφοφορία ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων των παρόντων βουλευτών. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 29 υπό την προϋπόθεση ότι είναι παρόντες στη διαδικασία και οι 56 βουλευτές. 

Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου, τότε το Σώμα προχωρεί σε 2η ψηφοφορία, κατά την οποία ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει τη συναίνεση τουλάχιστον των 2/5 των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 23 ψήφους. Σπανίως και όταν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Βουλής υπερβαίνουν τους τρεις, τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει απλή πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα