Ποιοι θα αξιοποιήσουν τον Φάκελο της Κύπρου;

Στην ανάγκη όπως τα έγγραφα του Φακέλου της Κύπρου μελετηθούν, αξιολογηθούν και καταλογογραφηθούν και από επιστήμονες - ιστορικούς, πέραν από βουλευτές, αναφέρθηκε ο Διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μιχάλης Αλεξάνδρου.

«Μέσα από τα έγγραφα που έφτασαν στην Κύπρο, θα τεκμηριωθούν κάποια στοιχεία και κάποιες υποθέσεις που κάναμε. Υπάρχουν στοιχεία κυρίως μέσα από τα βρετανικά και αμερικανικά αρχεία αλλά και μέσα από βιώματα ανθρώπων, όμως το κενό που υπάρχει, είναι η επαρκής τεκμηρίωση μέσα από έγγραφα. Μέσα σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, τα αρχεία του φακέλου που έφτασαν από την Ελλάδα θα μας βοηθήσουν», δήλωσε.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ Αλεξάνδρου εξήγησε πως ο Φάκελος της Κύπρου κινείται σε δυο επίπεδα: το πολιτικό και το δεύτερο, το ιστορικό-επιστημονικό.

«Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να δούμε τι πραγματικά ζητούν όσοι διαχρονικά, από όλους τους πολιτικούς χώρους, επεδίωκαν να ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου. Είναι άραγε μια αντικειμενική, επιστημονική καταγραφή της ιστορίας που άρα θα πρέπει να τη χειριστούν οι ιστορικοί ή αποσκοπεί στο να απαντήσει κάποια ερωτήματα που θα οδηγήσουν σε δικαίωση ορισμένων πολιτικών θέσεων; Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί ο καθένας να μελετήσει τα αρχεία και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα», είπε.

Η πολιτική διάσταση

Προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις όλων όσων επιδιώκουν άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, συνέχισε, αξίζει να δούμε σε ποιο πλαίσιο γίνονται αυτές οι εκκλήσεις, που τις πλείστες φορές γίνονταν επετειακά και προεκλογικά. «Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε γιατί μετά από 43 χρόνια η Κυβέρνηση που τόλμησε να δώσει το εν λόγω υλικό είναι αυτή του Σύριζα - Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Εκτός από το ότι υλοποιεί μια δέσμευσή της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Βουλής, η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει μάλλον κάτι να χάσει από το άνοιγμα του Φακέλου, πόσο μάλλον όταν σε υψηλό επίπεδο αυτοί που διαχειρίζονταν τη λύση της Κύπρου μετά την εισβολή, ήταν αρχηγοί αντίπαλων ιδεολογικά κομμάτων (του Συριζα)».

«Ουσιαστικά, τολμούν να δώσουν τον φάκελο κόμματα τα οποία δεν είχαν εμπλοκή σε όλο αυτό που έγινε το 1974», πρόσθεσε.

Το ιστορικό επίπεδο

Όσον αφορά το ιστορικό επίπεδο, ο Δρ Αλεξάνδρου είπε πως σκοπός είναι να απαντήσει ερωτήσεις και να συνθέσει το πάζλ του τι ακριβώς έγινε με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και όσα προκύψουν τώρα.

Όσον αφορά τον Φάκελο της Κύπρου της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων που υπήρχε, χαρακτήρισε θετικό ότι οι ιστορικοί, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν καταφέρει να διασώσουν υλικό, που αν έμενε ακόμα λίγα χρόνια, θα χανόταν, όπως εξήγησε, για πάντα.

«Υπάρχουν έγγραφα τα οποία δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα σε πρώτη φάση, κάποια θα κρατηθούν απόρρητα και κάποια θα πρέπει να αποδεσμεύονται με τη σύμφωνο γνώμη της Βουλής των Ελλήνων. Θα πρέπει, σε δεύτερη φάση, το έργο αυτό να αφεθεί στα χέρια ιστορικών, ούτως ώστε να καταγράψουν και να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

«Η διαδικασία της ιστορική έρευνας δεν είναι κάτι εφήμερο, αλλά μια μακροχρόνια διαδικασία και σκοπός δεν είναι να αποδώσουμε ταμπέλες του ‘‘προδότη’’, της ‘‘προδοσίας’’, του ‘‘αποκαλυπτικού’’ κτλ. Είναι μια μακροχρόνια έρευνα, που αργά ή γρήγορα θα αφεθεί στα χέρια των επιστημόνων ιστορικών.

«Οι διαδικασίες της καταλογογράφησης και της αποδέσμευσης, θα έπρεπε να εμπλέξουν και επιστήμονες ιστορικούς που λίγο πολύ γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο τη διαδικασία της ιστορικής έρευνας», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Keywords