Ποιοι, πώς και πόσα δικαιούνται από Τιμητικό Επίδομα (ΦΩΤΟ)

Σάλο προκάλεσε η είδηση ότι πολεμιστής του 1974 επιστρέφει στην Κυβέρνηση το ποσό απ’ το τιμητικό επίδομα το οποίο ανέρχεται στα 7.38 ευρώ. Ο ίδιος, σε δημόσιες του δηλώσεις από τον αέρα της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτή η κίνηση είναι «εξευτελιστική».

Αργά το απόγευμα χθες, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν στο SigmaLive το σκεπτικό της καταβολής του εν λόγω

επιδόματος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται περί ειδικού απομονωμένου επιδόματος, αλλά αναλογική αύξηση επί της σύνταξης της οποίας ο δικαιούχος λαμβάνει, βάσει των επιπλέον μηνών που υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση η οποία είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους, δικαιούχοι του πιο πάνω επιδόματος είναι όσοι λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λόγω της Τουρκικής Εισβολής του 1974 είχαν υπηρετήσει πρόσθετη θητεία ή εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά, τουλάχιστον διάρκειας ενός μηνός (με εξαίρεση περιόδους λιποταξίας ή/και φυλάκισης) ή/και ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή/και είναι παθόντες ανάπηροι πολέμου.

Οι παθόντες ανάπηροι πολέμου που είναι δικαιούχοι του πιο πάνω επιδόματος είναι τα πρόσωπα που ενώ υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά (θητεία/εφεδρεία) κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974, τραυματίστηκαν και απολύθηκαν από την Εθνική Φρουρά και λαμβάνουν επίδομα από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων.

Όσοι ήδη λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη πριν από την 1/1/2018, σε περίπτωση έγκρισης του επιδόματος, αυτό θα καταβληθεί αναδρομικά από 1/1/2018.

Όσοι άρχισαν ή θα αρχίσουν να λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη μετά την 1/1/2018, σε περίπτωση έγκρισης του επιδόματος, αυτό θα αρχίσει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα έναρξης καταβολής της θεσμοθετημένης σύνταξης.

Αιτητές που έχουν γεννηθεί στις Επαρχίες Αμμοχώστου και Κερύνειας και στο διαμέρισμα Μόρφου προτρέπονται να επικοινωνήσουν με το Στρατολογικό Γραφείο του τόπου γέννησης τους, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι η στρατολογική τους μερίδα είναι ενημερωμένη με τις μεταβολές της υπηρεσίας τους στην Εθνική Φρουρά. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται η εξέταση της αίτησης τους να καθυστερήσει.

Για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος:

(α) Για όσους είχαν πρόσθετη θητεία/εφεδρεία θα λαμβάνεται υπόψη η ακριβής περίοδος πρόσθετης θητείας/εφεδρείας σύμφωνα με τα επίσημα μητρώα, τα οποία θα αποστείλουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και το μηνιαίο ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης.
(β) Για όσους ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, ανεξάρτητα της περιόδου αιχμαλωσίας, θα τεκμαίρεται ότι υπηρέτησαν επιπλέον θητεία 12 μηνών και θα λαμβάνεται υπόψη και το μηνιαίο ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης τους.
(γ) Για όσους είναι παθόντες ανάπηροι πολέμου θα τεκμαίρεται ότι υπηρέτησαν επιπλέον θητεία 12 μηνών και θα λαμβάνεται υπόψη και το μηνιαίο ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης τους.

Για όσους λαμβάνουν ήδη θεσμοθετημένη σύνταξη που άρχισε να καταβάλλεται πριν την 1/1/2018, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της μηνιαίας θεσμοθετημένης σύνταξης του Ιανουαρίου του 2018.

Για όσους άρχισαν ή θα αρχίσουν να λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη μετά την 1/1/2018, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της μηνιαίας θεσμοθετημένης σύνταξης του μήνα έναρξης καταβολής της σύνταξης τους.

Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της θεσμοθετημένης σύνταξης, μειώνεται ανάλογα το ύψος του επιδόματος (Παράρτημα Ι). Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που αιτητές υπηρέτησαν πρόσθετη θητεία/εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά ή/και ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή/και είναι παθόντες ανάπηροι πολέμου, για το ύψος του επιδόματος θα γίνεται υπολογισμός για κάθε περίπτωση και θα καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Το επίδομα θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση εφ΄ όρου ζωής και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με βάση το ποσοστό αύξησης που θα ισχύει για την αναπροσαρμογή των συμπληρωματικών συντάξεων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα