Ποια είναι τα «κίτρινα γιλέκα» που «έκαψαν» το κεφάλι του Μακρόν

Για «απαράδεκτη βία» κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα, έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Περισσότεροι από 287.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν να καταδικάζει τα περιστατικά βίας. Σύμφωνα με το AFP, ο Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε πως ακούει τα αιτήματα των διαδηλωτών,

αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της φορολογίας των καυσίμων.

Τι ακριβώς, όμως, είναι τα «κίτρινα γιλέκα» που ταλαιπωρούν τον Μακρόν και ενδεχομένως σύντομα να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Ήδη υπάρχουν σημάδια κινητοποίησης και στο Βέλγιο, όπου το κίνημα παραμένει χωρίς Εκπρόσωπο Τύπου, γεγονός που αποτελεί τη δύναμη και ταυτόχρονα την αδυναμία του.

Το κίνημα αυξήθηκε αυθόρμητα στη Γαλλία τον περασμένο μήνα ως μορφή διαμαρτυρίας κατά των αυξανόμενων φόρων στα καύσιμα των αυτοκινήτων, με τους υποστηρικτές να φορούν τα γιλέκα ασφαλείας που είναι υποχρεωτικά σε όλα τα γαλλικά οχήματα.

Υποστηριζόμενοι από ανθρώπους σε μικρές πόλεις και την ύπαιθρο όπου οι περισσότεροι πάνε με αυτοκίνητο, εξελίχθηκε σε ένα ευρύτερο κίνημα ενάντια στην υποτιθέμενη προκατάληψη του προέδρου Emmanuel Macron προς τις πλούσιες και μεγάλες πόλεις.

Μετά από αποκλεισμούς εθνικών οδών που έχουν αφήσει δύο νεκρούς σε ατυχήματα, ακολούθησαν τα βίαια επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Παρίσι, ενώ οι αναλυτές στη Γαλλία κάνουν λόγο για ένα πλέον συμβολικό χάσμα ανάμεσα στις αστικές ελίτ και την «left-behind» επαρχιακή Γαλλία.

Οι στόχοι των υποστηρικτών του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Πολλοί παραπονούνται για τις άσχημες δημόσιες υπηρεσίες και μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Μερικοί θέλουν να αντιστρέψουν τις περικοπές φόρων του Μακρόν για τους πλούσιους, ενώ άλλοι θέλουν περισσότερα μέτρα για να βοηθηθούν οι φτωχότεροι.

Η Γαλλία έχει μια μακρά ιστορία κινήσεων διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει και εξαφανιστεί, αντιτιθέμενη σε όλα, από τους φόρους στα καύσιμα έως τους ομοφυλόφιλους γάμους. Οι αναλυτές θεωρούν πως αυτό που κάνει τα «κίτρινα γιλέκα» ασυνήθιστα είναι ο τρόπος που το κίνημά τους έχει συγχωνευθεί χωρίς ηγέτες, οργανωμένο μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Επίσης, προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο, αν και η κυβέρνηση κατηγόρησε ως ακροδεξιούς όσους έκαναν βίαια επεισόδια στα Ηλύσια Πεδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα