Πλαίσιο Γκουτέρες: Οι διαφορές της 30ης Ιουνίου και 4ης Ιουλίου

Το Σίγμα παρουσιάζει απόψε (12/2), τι είχε πει ο Έιντε, στις 30 Ιουνίου και τι στις 4 Ιουλίου, με βάση όσα έγιναν γνωστά στον Ε/κ Διαπραγματευτή.

Για ψέματα Αναστασιάδη κάνει λόγο το ΑΚΕΛ, διασύνδεση πολιτικής ισότητας και εγγυήσεων προτείνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τα Ηνωμένα Έθνη περιμένει η Λευκωσία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Οι σημειώσεις του Ε/κ Διαπραγματευτή με βάση τα όσα έλεγε ο Έιντε

με φόντο τα όσα του ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρουν για την "Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις" τα εξής:

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι τη συνέχιση του παλαιού καθεστώτος. Χρειάζεται ο τερματισμός των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σταθερό σύστημα ασφάλειας από ισχυρούς μηχανισμούς ασφάλειας και εποπτείας της λύσης που θα περιλαμβάνουν διεθνή διάσταση», αναφέρεται στις σημειώσεις Μαυρογιάννη.

«Καθόλου τυχαίο δεν είναι, που με τραγικούς χειρισμούς του δεν κατάφερε ούτε να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία για να απαλλαγούμε από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, ούτε τουλάχιστον να εκθέσει την Τουρκία. Η οποία εγκωμιάζεται και από πάνω από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και την Ε. Επιτροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

Στις 30 Ιουνίου οι σημειώσεις Έιντε στα όσα είχε αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι οποίες είχαν δοθεί σε όλες τις πλευρές ανέφεραν για το ζήτημα:

“Δεν θεωρούμε ότι ένα σύστημα στο οποίο θα παρέμενε το δικαίωμα παρέμβασης θα ήταν βιώσιμο. Οι περιοχές που υπάγονται στη Συνθήκη Εγγυήσεων μπορούν να αντικατασταθούν από διάφορες πτυχές, οι οποίες πρέπει να συμφωνηθούν από κοινού. Σε ορισμένες από αυτές, θα μπορούσαν να εμπλακούν οι εγγυητικές δυνάμεις”.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ βάζει στο ίδιο καζάνι την Πολιτική Ισότητα με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τις εγγυήσεις

“Αναμφίβολα δύο από τα μεγαλύτερα αγκάθια στο κυπριακό είναι η ασφάλεια για τους Ε/κ και το θέμα της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αλληλένδετα για να τα λύσουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Για τους όρους αναφοράς ο ΔΗΣΥ αναμένει την επαναβεβαίωση της ΔΔΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα