Πηγές τουρκικού ΥΠΑΜ: Η βάση του Ιντζιρλίκ ανήκει στην Τουρκία

Απαντώντας στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη βάση του Ιντζιρλίκ κι ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν οι αμερικανικές σημαίες μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων, πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρουν:

«Η βάση Ιντζιρλίκ είναι μια από τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας μας που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι τουρκική βάση και όλες οι εγκαταστάσεις της ανήκουν στην Τουρκική Δημοκρατία.

Η ένδοξη σημαία μας κυματίζει επί 24 ώρες και δεν έχει κατέβει ποτέ. Η διοίκησή της ανήκει στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Εσκισεχίρ και κατ’ επέκταση στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην 10η Βάση Τάνκερ, εκτός από τις ΗΠΑ, υπάρχουν δυνάμεις που ανήκουν στην Ισπανία, το Κατάρ και την Πολωνία και από τη βάση αυτή παρέχεται υποστήριξη στην Διακλαδική Δύναμη Κρούσης Inherent Resolve που συγκροτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014 από διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ISIS και υπάγεται στην Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη, οι πηγές που μίλησαν στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ανέφεραν ότι «η χρήση ορισμένων εγκαταστάσεων στη βάση του Ιντζιρλίκ καθορίζεται από την Αμυντική και Οικονομική Συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 1980».
Επεσήμαναν δε ότι υπάρχει πρόβλεψη στην προαναφερόμενη συμφωνία όπως «η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας  παράσχει άδεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετέχει σε κοινές αμυντικές αποστολές στις εγκαταστάσεις του Ιντζιρλίκ, που ανήκουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Τσελίκ: Οι μαξιμαλιστικές θέσεις Κύπρου-Ελλάδας ευθύνονται για τη μη λύση
 

Keywords
Τυχαία Θέματα