Περίπου 1 στα 10 κόκκινα δάνεια "ξανακοκκινίζουν" (vid)

Την εν μέρει «αποτυχία» του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μαρτυράει το γεγονός ότι 1 στα 10 κόκκινα δάνεια που αναδιαρθρώνονται, ξαναπερνούν σε καθεστώς μη εξυπηρέτησης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο οικονομολόγος Αντρέας Αλωτεύτης ανέφερε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και ο οφειλέτης να μπορέσει να το εξυπηρετήσει και να το αποπληρώσει. Επιπλέον,

σημείωσε ότι «δεν έχουμε καταφέρει να γίνουν ικανοποιητικές ανταλλαγές ΜΕΔ με οικίες και κτίρια».

Όπως είπε, από όλες τις χώρες από τις οποίες πέρασε η οικονομική κρίση, αυτές που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το θέμα των ΜΕΔ είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι, στη δεύτερη περίπτωση, εκείνο που δεν έχει επιτευχθεί είναι να μπει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο.

Τάχθηκε δε υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας με κρατική μέριμνα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του δανείου.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Γιώργος Θεοχαρίδης ανέφερε ότι για τα ΜΕΔ δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε αφενός λόγω του αλόγιστου δανεισμού κι αφετέρου λόγω του κουρέματος.

«Η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα είχαν δώσει τεράστια δάνεια σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Έγινε αναδιάρθρωση αυτών των δανείων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποίησαν αυτό που λέμε ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ναι μεν είναι αδιάθετα, αλλά κάποια από αυτά μπορούν να διατεθούν στην αγορά», είπε.

Υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στα πιο μικρά δάνεια, όπως εκείνα του Συνεργατισμού, καθώς είναι μικρά και χωρίς κατάλληλες εξασφαλίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα