Περδίκης: Πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση

Η ε/κ πλευρά πρέπει να «βγει στην αντεπίθεση» πάνω σε ένα καινούργιο πλάνο αγώνα για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι εκείνο που αναμένει ο ίδιος από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και από εδώ και πέρα, είναι η αξιολόγηση μιας δεκάχρονης πορείας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, της δυνατότητας που υπάρχει

να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προθέσεις που έγιναν ολοφάνερες πλέον στο Crans-Montana, αλλά και να χαραχτεί μια νέα πορεία.

Αναφορικά με τη θέση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει πλέον το Κυπριακό να αντιμετωπιστεί εκτός πλαισίου ΟΗΕ, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι πρόκειται για μια έκφραση δυσαρέσκειας προς τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι προφανές ότι είχαν μπροστά τους έναν πολιτικό, έναν παγκόσμιο ηγέτη, ο οποίος δεν "κώλωσε" να θέσει την ασυνέπεια των Τούρκων», είπε αναφερόμενος στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιπλέον, είπε ότι είχαμε συνηθίσει η πίεση να μεταφέρεται προς την κυπριακή πλευρά μέσω του ΟΗΕ, γεγονός που όπως φαίνεται δεν έγινε στο Crans-Montana, με τον κ. Γκουτέρες να λειτουργεί ουσιαστικά ως μεσάζοντας, χωρίς να εξασκεί τις διάφορες πιέσεις που διάφοροι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών εξασκούσαν κατά το παρελθόν προς την κυπριακή και ελληνική ηγεσία.

Εξάλλου, είπε, όπως είχε δηλώσει η τουρκική πλευρά, στη διάσκεψη η Τουρκία δεν πήγε για να κάνει διαπραγμάτευση, αλλά «για να λάβει αποφάσεις», θέση την οποία δεν ασπάστηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, προσπαθώντας το τελευταίο βράδυ να δώσει μια συνέχεια στις διαπραγματεύσεις.

«Η συμπεριφορά των Τούρκων σε εκείνο το δείπνο είναι που οδήγησε τελικά σε ναυάγιο τις προσπάθειες. Μπορεί ο Γκουτέρες να μην τους έχει καταλογίσει ευθύνες, αλλά νομίζω ότι από την εξέλιξη των γεγονότων, η Τουρκία μπορεί να θεωρεί ότι δεν της βγήκε η παρτίδα, καθώς περίμενε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ασκούσαν πιέσεις», τόνισε.

Δείτε περισσότερα στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα