ΠΑΣΥΚΙ για κρατικά νοσηλευτήρια: Δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια


Η ΠΑΣΥΚΙ δεν θα παραμείνει, δηλώνει, με σταυρωμένα χέρια μπροστά στα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη ανησυχία την συνεχιζόμενη επιδείνωση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, ως αποτέλεσμα πράξεων ή και παραλείψεων "από πλευράς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.) καθώς και τη στάση ανοχής που επιδεικνύει το Υπουργείο Υγείας", προσθέτοντας ότι δεν θα παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Η εν λόγω

στάση, αναφέρει, μπορεί φυσικά να είναι επακόλουθη του γεγονότος, ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι γέννημα και θρέμμα του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος Ο.Κ.Υπ.Υ. ακολουθεί την ίδια πεπατημένη πρακτική των πολλαπλών υποσχέσεων που δυστυχώς δεν υλοποιούνται ποτέ σε πράξεις.

Σημειώνει ότι παρόλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις εκ μέρους της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, ο Ο.Κ.Υπ.Υ. "επιδεικνύοντας συνεχή αδράνεια, όχι μόνο δεν απέτρεψε, ως επί καθήκοντι, το κύμα φυγής Ιατρών, αλλά επιδόθηκε δυστυχώς σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθυστερώντας έτσι, απαντήσεις και προοπτική στους εναπομείναντες ιατρούς, με τελικό αποτέλεσμα το κύμα φυγής να αυξάνεται και να επιτείνεται καθημερινά".

Την ίδια στιγμή, αναφέρει, είναι πλέον έκδηλη η αδυναμία που παρουσιάζει ο Ο.Κ.Υπ.Υ. στην προσέλκυση και πρόσληψη ιατρών στα ΤΑΕΠ και σε άλλες κλινικές, αφού, οι προκηρύξεις θέσεων είναι τέτοιες που επανειλημμένως δεν καταφέρνουν και που πιθανότερα ουδέποτε θα καταφέρουν να προσελκύσουν έγκαιρα τον αναγκαίο και απαραίτητο αριθμό Ιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια, που θα διασφαλίζει ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών υγείας.

Επικαλείται ως παράδειγμα την τελευταία προκήρυξη 61 θέσεων Ιατρικών Λειτουργών, που "όμως ταυτόχρονα αποδεικνύει το γεγονός, ότι τα Κρατικά Νοσηλευτήρια προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς υπολειπόμενα όμως τουλάχιστον 61 Ιατρούς".

Ταυτόχρονα, προσθέτει, "γινόμαστε μάρτυρες προσπάθειας συγκάλυψης της υποστελέχωσης λόγω παραιτήσεων πολλών έμπειρων ιατρών από τα ΤΑΕΠ, με «επιστράτευση» ειδικευόμενων ιατρών".

Αυτή η πράξη, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, αποτελεί "μια πρόχειρη και άκρως επικίνδυνη διευθέτηση που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ΤΑΕΠ των κρατικών νοσηλευτηρίων και τους οδηγεί να κάνουν άλλες σκέψεις".
Επίσης, αναφέρει ότι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος των «καθαρών σεντονιών» με τρόπο προσβλητικό και δυσφημιστικό στοχοποιεί και υποτιμά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Το τιτίβισμα (tweet) του έντιμου Υπουργού Υγείας, όπου διαδίδει το θέμα και «νίπτει τας χείρας του», χωρίς την απόδοση ευθυνών σε κανένα υπεύθυνο μάνατζερ του Ο.Κ.Υπ.Υ. για τη δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε  επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη βλάβη στη δημόσια εικόνα του νοσηλευτηρίου», προστίθεται.

Η ΠΑΣΥΚΙ προσθέτει ότι καμία προσπάθεια δεν έχει πραγματοποιηθεί και υλοποιηθεί για την αποκατάσταση των φθαρμένων κτηριακών και υλικοτεχνικών δομών: «οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα, τη στιγμή που πολλές υπηρεσίες (π.χ. των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό) στεγάζονται σε τρώγλες, ενώ παράλληλα απαιτούν «ανταγωνισμό» με τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνεται.

Αναφέρει ότι οι ιατροί του Δημοσίου χρησιμοποιούν ταυτόχρονα χάρτινους και ηλεκτρονικούς φακέλους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς συχνά να φεύγουν με δύο συνταγές για να παραλάβουν κάποια φάρμακα από το ιδιωτικό και κάποια άλλα από το κυβερνητικό φαρμακείο.
«Υποβάλλονται δηλαδή οι ιατροί του Δημοσίου σε αχρείαστες διπλές διαδικασίες, διπλή δουλειά, με επακόλουθη ταλαιπωρία για ασθενή και γιατρό, σπατάλη ανθρώπινων πόρων, και αύξηση πιθανότητας ιατρικού λάθους», αναφέρεται.

Οι πολίτες, συνεχίζει, προσπαθούν κατ’ επανάληψη να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά κανένας δεν απαντά, αφού δεν έχει προσληφθεί ακόμα ο απαραίτητος αριθμός ιατρικών γραμματειακών λειτουργών στις κλινικές για την επικοινωνία με το κοινό.

«Η ανησυχία μας ως ΠΑΣΥΚΙ είναι εύλογη και δικαιολογημένη: βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας το ξεμπρόστιασμα, τη δυσφήμηση, την απαξίωση και την εξαθλίωση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων. Οι ιατροί του Δημοσίου έχοντας έγκαιρα εντοπίσει το πρόβλημα, ενημερώνουμε και προειδοποιούμε ότι δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια διότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να υπερασπιστούμε και να προασπιστούμε με κάθε έννομο μέτρο και δυναμική δράση την βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων προς όφελος της κοινωνίας μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα