Παρακολουθήστε (και συγκρίνετε) βουλευτές μέσω vouliwatch

Γεγονός είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα Vouliwatch Cyprus, μέλος του διεθνούς δικτύου ParliamentWatch, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε ενώπιον βουλευτών, κοινοβουλευτικών συνεργατών και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων στο Σπίτι της Ευρώπης.

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις λειτουργίες της πλατφόρμας, η οποία φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους βουλευτές και ευρωβουλευτές με τους πολίτες που τους ψηφίζουν. Παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στους εκπροσώπους μας στο κυπριακό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η

πλατφόρμα καταγράφει καθημερινά τα όσα συμβαίνουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, αλλά και κατά τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα στους χρήστες να συγκρίνουν τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων επί σειρά θεμάτων.

Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο σε άλλες χώρες όπου λειτουργεί (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) έχει συμβάλει στην πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση των πολιτών για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, ενώ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και για τους δημοσιογράφους.

Παρουσιάζοντας το έργο του Vouliwatch.gr, o εκτελεστικός του διευθυντής, Στέφανος Λουκόπουλος, εξήγησε στους Κύπριους βουλευτές και συνεργάτες τους πως είναι αναμενόμενο στην αρχή να αντιμετωπίσουν με δυσπιστία το κυπριακό Vouliwatch, θα αντιληφθούν, ωστόσο, σύντομα -πρόσθεσε- τις δυνατότητες που αυτό παρέχει και θα το αξιοποιούν για την προβολή των θέσεών τους.

Εξήγησε, επίσης, ότι για να διασφαλιστεί ακριβώς η αντικειμενικότητα και αξιοπιστία της πλατφόρμας δεν αποδέχεται κρατική χορηγία ή χορηγίες από κόμματα, παρά μόνο από διεθνείς οργανώσεις που στηρίζουν ακριβώς πρωτοβουλίες για ενίσχυση της Δημοκρατίας και Διαφάνειας.

Με τη σειρά τους, οι δύο ιδρύτριες του Vouliwatch Cyprus Μόνικα Ιωαννίδου και Ελίζα Λουκαϊδου έκαναν λόγο για ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ηλεκτρονικής δημοκρατίας και μια πρωτοποριακή, ψηφιακή πλατφόρμα, που στοχεύει να φέρει κοντά τους Κύπριους πολίτες με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο κυπριακό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στην πολιτική.

Οι παριστάμενοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, ενώ εισηγήθηκαν και άλλες λειτουργίες όπως επίσης και την ένταξη της χρήσης του Vouliwatch Cyprus στα σχολεία. Σε παρέμβαση του, εκπρόσωπος του European Youth Parliament, εξήγησε ότι ως αυριανοί ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν ποιους και γιατί ψηφίζουν.

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι η υλοποίηση της πλατφόρμας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, γίνεται από ένα δίκτυο οργανισμών από την Κύπρο (τη μη κερδοσκοπική Makewaves Cyprus και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου), την Ελλάδα (τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vouliwatch Greece και την εταιρεία τεχνολογίας Crowdpolicy) και τη Γαλλία (το διεθνή οργανισμό Café Babel).

Keywords
Τυχαία Θέματα