Πανελλήνια χριστουγεννιάτικη εκστρατεία: Γιατί στέλνουμε κάρτες σε Καστελόριζο

Μια πανελλήνια διαδικτυακή εκστρατεία ξεκίνησε αυτές τις γιορτινές  μέρες με στόχο την ανάδειξη της γεωπολιτικής αξίας της νήσου του Καστελορίζου. Την συμβολική πρωτοβουλία ανέλαβε αυτή τη φορά το «Ινστιτούτο Ευνομία» για στήριξη των ακριτικών μας νησιών και των εκεί ακριτών μας με κάθε δυνατό μέσο, ηθικό, υλικό, νομικό και πολιτικό. 

 

Συγκεκριμένα η εκστρατεία καλεί όλους τους Έλληνες, από όλες τις γωνιές του πλανήτη να αποστείλουν ταχυδρομικώς μια χριστουγεννιάτικη κάρτα στο σχολείο του, πολύτιμου για τον Ελληνισμό αυτού νησιού. Είναι απαραίτητο η κάρτα να σταλεί

ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία δια θαλάσσης να μεταφέρουν τα μηνύματα με φυσικό τρόπο (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Είναι μια μικρή, συμβολική κίνηση που μπορεί ο καθένας και η καθεμία να κάνουν και δεν απαιτεί ούτε πολύ χρόνο ούτε πολλά έξοδα. 


Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο

Μεγίστη

851 11

Καστελόριζο

Δωδεκάνησα

Ελλάδα

Ομογενείς και οι φοιτητές μπορούν να στείλουν κάρτα από όλες τις γωνιές του πλανήτη:

Megisti Municipality or Elementary School

Megisti

851 11

Kastelorizo

Dodekanisa

GREECE

Ήδη πολλοί Ελλαδίτες από ακριτικές περιοχές και νησιά, αλλά και ομογενείς απ' όλο τον κόσμο άρχισαν να στέλνουν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες τους στο Καστελόριζο ανεβάζοντας φωτογραφίες στο διαδύκτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εδώ και χρόνια αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Αυτό το δικαίωμα απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Βλέποντας το Καστελόριζο από ένα χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμβο, που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο μας. Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας αδύνατη, την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες πετυχημένες  διαδικτυακές εκστρατείες για αναδειχθεί η γεωπολιτική αξία του Καστελόριζου υπήρξαν και παλαιότερα με  πρώτη αυτή της ιστοσελίδας «Εμπροσθοφύλακας» τον Δεκέμβριο του 2010.


Αργότερα ακολούθησαν και άλλες πρωτοβουλίες, με τεράστια μάλιστα απήχηση, αφού στο νησί εκτός από κάρτες είχαν αποσταλεί και βιβλία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και μια βιβλιοθήκη. 

Ακριβώς 9 χρόνια μετά, μέσα σε κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, με την Τουρκία να προβαίνει σε «συμφωνίες οριοθέτησης»  με την Λιβύη και να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, το Καστελόριζο επανέρχεται στην  επικαιρότητα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες προθέσεων για ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και οριοθέτησης με Κύπρο και Αίγυπτο, μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει το αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αναχαιτίσουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. 

Η συμβολική αποστολή χριστουγεννιάτικης κάρτας στο Καστελλόριζο μπορεί να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τον Ελληνισμό και να ασκηθεί εκ των κάτω πίεση προς την ελλαδική κυβέρνηση να ανακηρύξει ΑΟΖ

SigmaLive

Keywords
Τυχαία Θέματα