Οζερσάι: Συμπίπτουν οι θέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου για ΑΟΖ νησιών

Η Kıbrıs Postası (12.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» και υποψήφιος για τις παράνομες «προεδρικές εκλογές» στο κατοχικό καθεστώς, Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν σχετίζονται μόνο με το κυπριακό πρόβλημα και δείχνουν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούμε να διαβάζουμε την Κύπρο μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά πρέπει να κοιτάμε προς μιαν πιο ευρεία περιοχή, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Όζερσαϊ επανέλαβε την

άποψη ότι με την κοινή πολιτική και στρατηγική που ακολουθούν μαζί με την Τουρκία κατά τα τελευταία 4-5 χρόνια, κατέβηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο και άρχισαν να ρυθμίζουν αυτή την περιοχή και να διασφαλίζουν μιαν ισορροπία.

Ισχυριζόμενος ότι με την συμφωνία που συνήψε με την Λιβύη, η Τουρκία ρύθμισε την δυτική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όζερσαϊ είπε ότι αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός «αγώνα ισχύος». Υποστήριξε και τα εξής:

«Από τη μια η Ελλάδα προέβαλε τον ισχυρισμό ότι τα νησιά έχουν επίσης χώρο θαλάσσιας αρμοδιότητας σε ίση επίδραση και ίσο μέγεθος με τις ηπειρωτικές ξηρές. Όμως, αυτό δεν τυγχάνει αποδοχής στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. Και η Αίγυπτος λέει ότι τα νησιά δεν πρέπει να έχουν χώρο θαλάσσιας αρμοδιότητας με αυτό τον τρόπο. Συμπίπτουν οι πολιτικές της Αιγύπτου και της Τουρκίας πάνω σε αυτό το θέμα και είναι σε αντίθεση με την Ελλάδα. Όσο και αν η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν επιχειρήσει να συνάψουν συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αν η Αίγυπτος είχε αποδεχθεί την θέση της Ελλάδας, θα έπρεπε να καθορίσει ένα κοινό σημείο εντός των συνόρων της με μια γραμμή που θα δημιουργείτο από την ένωση των πιο εξωτερικών νησιών της Ελλάδας. Και αυτό θα προκαλούσε σοβαρή απώλεια στο χώρο θαλάσσιας αρμοδιότητας της Αιγύπτου. Όμως, επειδή η Αίγυπτος έχει μιαν ευαισθησία πάνω σε αυτό το θέμα, επειδή είπε ‘τα νησιά δεν έχουν ίση αρμοδιότητα με την ηπειρωτική ξηρά’, όταν συναπτόταν η συμφωνία άφησαν εκτός του Καστελόριζο. Αυτή η συμφωνία συμπίπτει με μιαν έννοια με την συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Λιβύη. Υπάρχει μια ένταση γι’ αυτό τον λόγο. Υπάρχει και το ζήτημα του Καστελόριζου. Στην αρχή μεσολάβησε η Γερμανία. Έβαλε τις πλευρές να συνομιλήσουν, υπήρξε μια προσέγγιση. Την ώρα ακριβώς που θα υπήρχε συμφωνία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνήψαν μιαν συμφωνία. Η Ελλάδα έφερε προ τετελεσμένων. […]

Αυτή η κίνηση μας θυμίζει άλλα πράγματα. Το 2015 όταν είχε εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας ο κ. Μουσταφά Ακιντζί είχε λεχθεί ‘να κηρύξουμε μορατόριουμ, να αναστείλουν τις εργασίες τους στην θάλασσα και οι δύο πλευρές και να μην τις συνεχίσουν’. Αυτό έγινε με μιαν συγκαλυμμένη συμφωνία, όμως αργότερα η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε να δίδει άδειες και τις γεωτρήσεις της. Και εμείς καθίσαμε στις διαπραγματεύσεις. Αυτά τα τετελεσμένα που δημιούργησε η ελληνοκυπριακή πλευρά προκάλεσαν το αποτέλεσμα του σφετερισμού των δικαιωμάτων μας με έναν τρόπο. Δεν έπρεπε να επιτραπεί αυτό. Όμως, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις και πήγαν σε συνόδους κορυφής. Και από την άλλη προέκυψε μια κατάσταση μειονεκτική για εμάς επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τις γεωτρήσεις της με διεθνείς εταιρείες. Τώρα προσπάθησε να κάνει και η Ελλάδα το ίδιο στην Τουρκία. Αυτό που κάνει τώρα η Τουρκία είναι αντίμετρο.

Αν θέλουμε να ακούγεται η φωνή των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει στρατηγική σημασία και για την Τουρκία και να τυγχάνει σεβασμού η βούλησή τους, πρέπει να κάνουμε έρευνες επί του εδάφους όχι όμως μες συγκρουσιακό τρόπο και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. […]

Δεν πρέπει να αφήσουμε κενό το πεδίο για να μπορέσουμε να πάρουμε το μερίδιό μας σε αυτό τον πλούτο.  Αλλάξαμε την πολιτική μας τα τελευταία 4-5 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα μόνο διαμαρτυρόμασταν, γράφαμε επιστολές διαμαρτυρίας. Πλέον δίδουμε άδειες μαζί με την Τουρκία, διεξάγουμε σεισμικές έρευνες, εκδίδουμε NAVTEX, στέλνουμε γεωτρύπανα, κάνουμε περεταίρω μελέτες στα πρώτα ευρήματα. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά νομίζει ότι θα καθίσει στο τραπέζι και θα συμφωνήσει μόνο με την Τουρκία, αυτή είναι λανθασμένη προσέγγιση. Δεν θα γίνει ποτέ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δει αργά ή γρήγορα ότι πρέπει να κάνει αυτή την συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη και το τουρκοκυπριακό κράτος. Άλλωστε και η διεθνής κοινότητα λέει ‘καθίστε στο τραπέζι, συζητήστε αυτά τα θέματα’. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά περιμένοντας μιαν λύση στην Κύπρο, διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται επί 52 χρόνια. Οι πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. […]»

Δεν θα «φυλακίσει» τους Τουρκοκύπριους στις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνει ο Όζερσαϊ

Η Hakikat (12.08.20) γράφει ότι ο Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι αν θέλουν να ριζώσουν σε αυτά τα χώματα και να διατηρηθεί η ταυτότητά τους, πρέπει να υπερασπιστούν την ύπαρξη του «κράτους» τους. Μιλώντας σε «προεκλογική» συγκέντρωση στην κατεχόμενη Πάνω Ζώδια, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που πρέπει να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη δύο κρατών κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Όζερσαϊ επεσήμανε επίσης την σημασία της επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και σημείωσε ότι το «κράτος» πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προσφέρει υπηρεσίες τους πολίτες. Ισχυρίστηκε και το εξής:

«Η Μόρφου έζησε αδικίες και σε πολλά άλλα θέματα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει από το 1974, όχι μόνο σε θέματα υποδομών. Αυτή η αβεβαιότητα ήταν η αιτία τόσο για μετανάστευση όσο και για μην πραγματοποίηση επενδύσεων στην περιοχή. Η 52χρονη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στις οποίες δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα, είναι η βασική αιτία αυτής της αδικίας. Δεν θα φυλακίσω τους Τούρκους της Κύπρου σε αυτό το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο Όζερσαϊ επανέλαβε ότι χρειάζεται κάποιος ο οποίος θα ετοιμάσει την διεθνή κοινότητα γι’ αυτό το άνοιγμα, με το οποίο θα αναπτυχθεί η οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία και θα μετατραπεί η περιοχή σε ελκυστικό κέντρο.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου ο Όζερσαϊ είπε ότι αν κερδίσει τις «προεδρικές εκλογές» θα υπερασπιστεί αυτά που αποκάλεσε δικαιώματα και συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διαπραγματευτεί τον διαμοιρασμό αυτών των δικαιωμάτων.

«Θα πάρουμε αυτό που μας ανήκει. Είναι εφικτή η συνεργασία στο φυσικό αέριο χωρίς να αναμένεται η λύση», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξάγονται με αυτή την μέθοδο για 52 χρόνια. «Ο νότος δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί την διοίκηση και τον πλούτο», ισχυρίστηκε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα