Όταν η Κύπρος ήταν μυστική αποθήκη πυρηνικών όπλων των Βρετανών

Με άκρα μυστικότητα και εν αγνοία της κυπριακής κυβέρνησης οι Βρετανοί φαίνεται πως διατηρούσαν Πυρηνικά όπλα στη βάση του Ακρωτηρίου Κύπρο αλλά και στην Σιγκαπούρη κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μελέτη που θα δημοσιευτεί πριν από αρκετά χρόνια στο Βulletin of the Atomic Scientists με τίτλο «Εκεί που ήταν τα όπλα της Βασίλισσας».

Τακτικά πυρηνικά όπλα αναπτύχθηκαν συγκεκριμένα στην RAF Ακρωτηρίου ήδη από το 1960. Δύο χρόνια αργότερα ο

Harold Macmillan, τότε πρωθυπουργός, εξουσιοδότησε προσωπικά την αποθήκευση πυρηνικών όπλων στη RAF Tengah στη Σιγκαπούρη.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες που δεν θα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για να ανακαλύψουν τι ήταν η βρετανική κυβέρνηση εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Stephen Schwartz, εκδότης του Bulletin of Atomic Scientists με έδρα το Σικάγο, το οποίο θα δημοσιεύσει την έκθεση .

«Ενώ το Foreign Office είπε στους διπλωμάτες του για στρατηγικές αποστολές, ούτε ο Tunku Abdul Rahman, τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας (στην οποία συμμετείχε η Σιγκαπούρη), ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Κύπριος ηγέτης, συμμετείχαν στην απόφαση του Whitehall να διατηρήσει τα όπλα στο έδαφός τους», σημειώνουν δημοσιεύματα.

Οι ισχυρισμοί, όπως σημειώνεται,   βασίζονται σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης που δείχνουν ότι η Αμερική δεν ήταν η μόνη χώρα που είχε λάβει το αμφιλεγόμενο και μυστικό μέτρο για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της στο εξωτερικό.

Σε ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του 1960, ένας υπάλληλος στο Βρετανικό Υπουργείο Αεροπορίας επιμένει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι διατηρούν τη σιωπή τους. "Όλα τα πιθανά μέτρα έπρεπε να ληφθούν στην Κύπρο για να αποκρύψουν την άφιξη και την αποθήκευση πυρηνικών βομβών", έγραψε ο αξιωματούχος.

Η αποστολή στην Κύπρο θεωρήθηκε από τους στρατιωτικούς σχεδιαστές ως μια ανέξοδη συμβολή στην περιοχή σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των δυτικών συμμάχων.

Ήδη από το 1956 είχαν ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι ως μόνιμης κατοικίας για τα Καμπέρα, ελαφρά αεροσκάφη που μπορούσανν να ρίξουν πυρηνικές βόμβες.

Μέχρι το 1960 μέρος της βάσης είχε προετοιμαστεί για 16 τακτικά πυρηνικά όπλα. Το επόμενο έτος μόνιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για 32 από αυτά τα όπλα άνοιξαν κοντά στο Ακρωτήριο της Γάτας, σημειώνεται.

Ο Richard Moore, ιστορικός της πυρηνικής άμυνας της Βρετανίας και συγγραφέας της νέας μελέτης, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 1962 οι εγκαταστάσεις είχαν αναβαθμιστεί για να χειρίζονται βαρύτερα πυρηνικά βομβαρδιστικά. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Βρετανία είχε πλήρη ικανότητα πυρηνικών βομβαρδιστικών χαμηλού υψομέτρου στην Κύπρο μέχρι εκείνο το στάδιο», δήλωσε .

Τα πυρηνικά βομβαρδιστικά Vulcan παρέμειναν στο νησί μέχρι το 1975. Αξιωματούχοι του Whitehall υποστήριξαν επίσης την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Άπω Ανατολή, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Κίνας και Δύσης ή πολέμου εναντίον των περιφερειακών συμμάχων της Βρετανίας, όπως όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη.

Η Κύπρος ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης της TPNW (Συνθήκη Μη Διάσωσης Πυρηνικών Όπλων) στη Διπλωματική Διάσκεψη του ΟΗΕ το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα