Οσάτσι: Η Γενεύη να γίνει "φόρουμ θριάμβου της δικαιοσύνης"

Η αναμενόμενη Διεθνής Διάσκεψη στην Γενεύη που συμφωνήθηκε τελευταία, θα πρέπει να γίνει πραγματικό φόρουμ θριάμβου της δικαιοσύνης, ανέφερε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι λέγοντας πως γι’ αυτό το λόγο η Ρωσία υποστήριξε την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

με στόχο την εξασφάλιση της αμερόληπτης ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και την επίτευξη της ισορροπίας που επιθυμούν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Σε ομιλία του κατά την δεξίωση στη Ρωσική Πρεσβεία απόψε με αφορμή την 27η εθνική επέτειο ίδρυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Οσάτσι ευχήθηκε «πραγματική ενοποίηση για τους ανθρώπους της Κύπρου» και υπενθυμίζοντας ότι το 1985 η Ρωσία είχε προτείνει τότε Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, πρόταση που όμως δεν είχε γίνει αποδεκτοί από τους αντιπάλους – όπως είπε - εξέφρασε την ελπίδα ότι «τώρα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ο Ρώσος Πρέσβης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και στο γεγονός ότι το 2016 ο αριθμός των Ρώσων τουριστών έφτασε τις 800.000 «που παρεμπιπτόντως φτάνει ολόκληρο τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πόσο μάλλον που μια ρωσική κοινότητα, σχεδόν 50.000, ζει συνεχώς εδώ και συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού». Σχεδόν το 1/3 των 3000 ξένων που πήραν την κυπριακή υπηκοότητα το 2015 ήταν Ρώσοι, πρόσθεσε. «Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται σχεδόν με τον τρέχοντα ρυθμό φυσικής αύξησης του πληθυσμού στην Κύπρο».

Η ατμομηχανή των ρωσοκυπριακών σχέσεων εξακολουθεί να είναι η οικονομική συνεργασία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ανέφερε ο κ. Οσάτσι σημειώνοντας ότι εκτιμάται ότι οι συνολικές ρωσικές επενδύσεις στο νησί φτάνουν τα 100 δισ. Ευρώ, που είναι «πέντε φορές περισσότερο από το ΑΕΠ της Κύπρου και δύο φορές περισσότερο από το σύνολο των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Κύπρου. Είναι επίσης ευχάριστο το γεγονός ότι το διμερές μας εμπόριο αρχίζει να αυξάνεται».

Ο κ. Οσάτσι παρατήρησε επίσης ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε δύο φορές την Κύπρο σε διάστημα ενάμιση χρόνου ενώ από περασμένο φθινόπωρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Γενικών Εισαγγελιών των δύο χωρών, των Υπουργείων Δικαιοσύνης και των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Παρεμπιπτόντως, είπε, Ρωσία και Κύπρο είχαν πέρυσι Βουλευτικές εκλογές και οι δύο και του χρόνου θα έχουν Προεδρικές εκλογές και οι δύο χώρες.

Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι η χώρα του βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τους δικούς της ριζοσπάστες στην μουσουλμανική κοινότητα της Ρωσίας που φθάνει το 10-12% και υποφέρει από την τρομοκρατία εδώ και 20 χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επιθέσεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Χαρακτήρισε δε αβάσιμες τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί στις προεκλογικές εκστρατείες σε ΗΠΑ και Γαλλία ή ότι έχει σχέση με την κρίση στο Κατάρ.

Στην αντιφώνησή του στη δεξίωση ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, που είναι παράλληλα ο συμπρόεδρος της Ρωσο-κυπριακής διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία όπως επεσήμανε νωρίτερα ο κ. Οσάτσι, μίλησε για τους ισχυρισμούς δεσμούς των δύο χωρών και επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ο λαός της Κύπρου και οι κυβερνήσεις εκτιμούν ιδιαίτερα την στάση που διατηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να βασίζονται στη στήριξη της Ρωσίας στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης «που θα τερματίσει την στρατιωτική κατοχή και θα επανενώσει την χώρα και τον λαό της».

Μια επανενωμένη Κύπρος, συνέχισε, ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα που θα μιμηθούν και θα αναπαραχθεί στην περιοχή, καθώς μια λύση δεν θα ωφελήσει μόνο την Κύπρο αλλά θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην ταραγμένη γειτονιά μας.

Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και της τρομοκρατίας. Υπό το φως των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων στη Συρία και αλλού, είπε, θα συνεχίσει η Κύπρος να υποστηρίζει την ανάγκη για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας λέγοντας ότι η πρόσφατη επίσκεψη της Επιτρόπου Μογκερίνι στη Μόσχα ήταν ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας για τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η επιχειρηματική αλληλεπίδραση, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, σχηματίζουν έναν σημαντικό πυλώνα της ειδικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. «Αυτές οι σχέσεις στηρίζονται και προωθούνται με έναν συστηματικό τρόπο, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι πλευρές έχουν αποδείξει ξανά και ξανά την βούλησή τους να επεκτείνουν περισσότερο το ήδη διευρυμένο πλαίσιο της συνεργασίας μας».

Ευχαρίστησε επίσης την «ζωντανή ρωσική κοινότητα στην Κύπρο» επισημαίνοντας την ενεργό συμβολή της στην οικονομία του νησιού και τον πολιτιστικό πλούτο που μεταφέρουν στην κυπριακή κοινωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα