Όροι Αναφοράς: Η μπάλα στο γήπεδο του Ακιντζί – 5ος γύρος επαφών

Ως πολύ ρευστό χαρακτηρίζεται το τοπίο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη συνομολόγηση όρων αναφοράς, με την μπάλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να βρίσκεται στο γήπεδο του Μουσταφά Ακιντζί.

Η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή και κατάληξη επί των όρων. Η παραμονή της για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στο νησί, έχοντας ισάριθμες επαφές με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, καταδεικνύουν και τη σχετική βούληση που επιδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη

ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η «μικρή εμπλοκή» επί της διαδικασίας, όπως χαρακτηρίζεται, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, ενδεχόμενα μετά από παρότρυνση της Τουρκίας, επιχειρεί να προσθέσει στους «όρους αναφοράς», ζητήματα, τα οποία δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ε/κ πλευρά. Το πρώτο είναι η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα όργανα της επανενωμένης Κύπρου και το δεύτερο "αγκάθι" η καταγραφή στο κείμενο, σεναρίου επόμενης ημέρας αν αυτή η διαδικασία ναυαγήσει. 

Η Ε/κ πλευρά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζεται έτοιμη να αποδεχτεί να παρεισφρήσουν στο κείμενο των όρων αναφοράς τέτοιου είδους προϋποθέσεις.

Ως εκ τούτου, σήμερα (5/9) ο Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται σε συνάντηση από τις 11:00 με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ και αναμένει να δει τι θα φέρνει η κυρία Λουτ από τα κατεχόμενα και τον Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο συναντήθηκε στις 9:30. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά κατά το πενθήμερο πήγαινε – έλα της Τζέιν Χολ Λουτ, αρχίζει τις επαφές της πρώτα από τα κατεχόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η Τζέιν Χολ Λουτ αναχώρησε χωρίς δηλώσεις. Δηλώσεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τ/κ πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα