Ομήρου-ΝτουρντουράνL: Κοινή επιθυμία για λύση στη βάση αρχών

Κοινή επιθυμία για εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, τον εποικισμό και θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, διαπιστώθηκε σήμερα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος “Νέα Κύπρος”.

Αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον επικεφαλής Αλμπάι Ντουρντουράν έγινε σήμερα δεκτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Πρόεδρο Ομήρου.

Σε δηλώσεις του

μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε πως συζήτησαν τις προοπτικές σύντομης λύσης του Κυπριακού. “Έχουμε απόλυτα συμφωνήσει ότι κοινή είναι η επιθυμία για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, θα απομακρύνει τους εποίκους, και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ”, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις που επιβλήθηκαν το 1960 πάνω στον κυπριακό λαό. Ασφαλώς”, συνέχισε, με την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου στη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Ομήρου είπε πως η αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος τόνισε ιδιαίτερη την ανάγκη η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικά και να συνδράμουν στην επίτευξη μιας τέτοιας λύσης.

Τέλος, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του κόμματος Νέα Κύπρος και εξέφρασε την πλήρη του ικανοποίηση για την ανταλλαγή απόψεων. “Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή και με νέες συναντήσεις, και η δική μου πρόθεση είναι να συνεχίσω επαφές και με άλλα προοδευτικά τ/κ κόμματα τα οποία πιστεύουν στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου”, είπε.

Ο κ. Ντουρντουράν στις δικές του δηλώσεις ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συνάντηση, με την οποία, όπως είπε, τους δόθηκε η ευκαιρία να επαναξιολογήσουν την κατάσταση στο Κυπριακό και τη διεθνή κατάσταση.

Ο επικεφαλής του κόμματος “Νέα Κύπρος”, εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του στην επανένωση της χώρας, μιας κυρίαρχης και απαλλαγμένης από εμπόδια και προβλήματα χώρας, όπως είπε.

“Οι προσπάθειες για λύση είναι πάντα ευπρόσδεκτες από εμάς, και τώρα οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μια λύση”, ανέφερε ο κ. Ντουρντουράν και χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο τ/κ πολιτικός ανέφερε στη συνέχεια πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στηρίξουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες, τονίζοντας πως “είναι υποχρέωση μας να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε πραγματικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία οι προσπάθειες μεταξύ των δύο πλευρών για λύση να συνεχιστούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα