Ομιλία Τσαβούσογλου σε μαθητές για Κυπριακό και εξωτερική πολιτική

Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού μίλησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος σε μαθητές, μελετητές και μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνέδριο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο TOBB στην πρωτεύουσα της Άγκυρας,

Σύμφωνα με την Yeni Safak, o Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πολλές συγκρούσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μετατρέπονται σε «παγωμένες συγκρούσεις», αναφέροντας τα παραδείγματα του Κυπριακού και της Κριμαίας.

Συγκεκριμένα για με το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι

παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, «οι πλευρές δεν μπόρεσαν να επιτύχουν μόνιμη λύση στην μακρόχρονη σύγκρουση λόγω της αρνητικής στάσης των Ελληνοκυπρίων και των χωρών της ΕΕ».

Σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλοι οι παίκτες στη Συρία, είτε τους αρέσει η Τουρκία είτε όχι, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την Τουρκία για την επίλυση του συριακού προβλήματος.

«Αν και επιτύχαμε κάποια επιτυχία στη σταθεροποίηση ορισμένων μερών της Συρίας, δεν είμαστε ακόμα πολύ κοντά σε μια μόνιμη λύση", δήλωσε ο Τσαβουσογλου

Ερωτηθείς για το θέμα της Ισλαμοφοβίας ο ΥΠΕΞ είπε, «Ο αντισημιτισμός είναι πολύ ισχυρός στην Ευρώπη, πολύ ισχυρότερος από την ισλαμοφοβία, ξέρω πολύ καλά, αλλά υπάρχουν αυστηροί νόμοι κατά του αντισημιτισμού. Δεν υπάρχουν νόμοι κατά της ισλαμοφοβίας», ανέφερε.

Παράλληλα κατηγόρησε την Ευρώπη ότι ενίσχυσε τις προσπάθειές της εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, «όπως το PKK και η Daesh, μόνο όταν οι ομάδες αυτές άρχισαν να επιδίδουν επιθέσεις και επιθέσεις στο έδαφός τους».

Yστήριξε μάλιστα ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι παρά την περίοδο του BΠΠ.

Μεταξύ άλλων τόνισε την «επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική» της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον πολυμερή διάλογο, τη διαπραγμάτευση και τη συναίνεση παρά την μονομερή προσέγγιση, τους εμπορικούς πολέμους και τον προστατευτισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ομιλία Τσαβούσογλου, Κυπριακό,omilia tsavousoglou, kypriako