Ομέρ Τσελίκ: Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα επισκιάζει την ουδετερότητα ΗΠΑ

Tην έντονη ενόχλησή του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Πομπέο: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής

επιτροπής του κόμματος υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι είναι ενδιαφέρον πώς μέσα σε διάστημα ενός μηνός ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε δύο φορές την ελληνική πλευρά.

«Αυτή η μεροληπτική στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ζητήματα σκιάζει την αντικειμενική τους προσέγγιση. Το ίδιο κι όταν επισκέφτηκε το νησί της Κύπρου. Επισκέφτηκε την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά την τουρκική δεν την επισκέφτηκε.

Προσεγγίσεις όπως οι ΗΠΑ να επισκέπτονται μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά ή να πηγαίνουν στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε ένα μήνα και να προβαίνουν σε μονομερείς δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην ειρηνική συμφιλίωση στην περιοχή και ρίχνει σκιές στην αμερόληπτη πολιτική των ΗΠΑ, ενώ από την άποψη των συμμαχικών σχέσεων αποτελεί μία άκομψη στάση. Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη πολιτική».

Λάθος μήνυμα η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία αποκλιμάκωσης με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οι διερευνητικές επαφές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, οι μονομερείς επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο δίνουν τα λάθος μηνύματα, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

«Η προσέγγιση Πομπέο να υποστηρίξει μόνο την Ελλάδα δίνει τα λάθος μηνύματα στους απέναντί μας, την ώρα που στρώνονται τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Και την επίδραση αυτού του λάθος μηνύματος το βλέπουμε στην Ελλάδα. Κάθε μέρα προσπαθεί να επιβάλει και να θέτει προϋποθέσεις».

Γνωρίζουμε και από ισχύ των όπλων

Η οργή του Ομέρ Τσελίκ δεν σταμάτησε μόνο στον Πομπέο, αλλά έστειλε κι ένα μήνυμα… ισχύος των όπλων στην Ελλάδα.

«Αν οι απέναντί μας δεν θέλουν να πλησιάσουν προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν οι απέναντί μας δεν θέλουν να κινηθούν βάσει λογικής, αν δεν γνωρίζουν τη λεπτή δύναμη της διπλωματίας κι αν βγαίνουν απέναντί μας σκληρά, ξέρει και η Τουρκία από σκληρή στάση ή να χρησιμοποιεί την ισχύ των όπλων», προειδοποίησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει χάσει την ψυχραιμία της.

«Ο κ. Πομπέο έκανε μία δήλωση που δεν περιμέναμε, η δήλωση του κ. Πομπέο ήταν  μεροληπτική. Αυτή που έχει χάσει την ψυχραιμία της δεν είναι η Τουρκία, είναι η Ελλάδα. Εκείνη που ήρθε στο Καστελόριζο και προκάλεσε είναι η πρόεδρος της Δημοκρατίας τους. Τα μέσα που προσβάλουν με τον χειρότερο τρόπο τον πρόεδρό μας είναι τα δικά τους. Τα λόγια του Μητσοτάκη και του υπουργείου των Εξωτερικών τους δεν ταιριάζουν σε πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών. Αντιθέτως, όποιος θέλει να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με ντε φάκτο καταστάσεις, ξέρουμε κι εμείς να χρησιμοποιούμε ακρο-δεξιά γλώσσα. Επομένως, ο κ. Πομπέο χρησιμοποίησε λάθος εκφράσεις, η έκφραση που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ο κ. Πομπέο είναι ‘ευχαριστούμε την Τουρκία για τη διπλωματική της προσέγγιση και την ψυχραιμία της και το ίδιο περιμένουμε και από την Ελλάδα’. Αυτό θα έπρεπε να πει», συμβούλεψε ο Ομέρ Τσελίκ τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα