Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Climate Launchpad

Το Climate Launchpad είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός διαγωνισμός ιδεών πράσινης τεχνολογίας και αειφόρου επιχειρηματικότητας και διεξάγεται από το Climate-KIC.

Ο Πάρης Θωμά, συνιδρυτής τη Chrysalis LEAP μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το διαγωνισμό.

Τι αφορά ο διαγωνισμός Climate Launchpad;

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει τις πιο υποσχόμενες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, προσφέροντας παράλληλα στους εμπνευστές τους τη δυνατότητα να μπουν στον επιχειρηματικό χάρτη και να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται

για να τις κάνουν επιχειρηματικά βιώσιμες. Συμμετέχοντες από περισσότερες από 27 χώρες, αφού περάσουν από τα στάδια των αιτήσεων, του ‘boot-camp’ και του εθνικού τελικού, θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την χώρα τους στον πανευρωπαϊκό τελικό του Ταλίν της Εσθονίας και να παρουσιάσουν την ιδέα τους μπροστά στην κριτική επιτροπή του Climate-KIC. Οι δέκα πρώτοι νικητές θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC που περιλαμβάνει 18μηνη επιχειρηματική εκπαίδευση και ευκαιρίες για περαιτέρω χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα, οι πρώτοι τρεις νικητές θα λάβουν χρηματικό πόσο. Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι η Chrysalis LEAP, η πρώτη κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών, με Στρατηγικό Εταίρο για δεύτερη συνεχή χρονιά την PwC Κύπρου και χορηγούς του προγράμματος την Ελληνική Τράπεζα και την Γιώργος Ζ. Γεωργίου και Συνεργάτες.

Ποιες οι προϋποθέσεις για όσους θέλουν να λάβουν μέρος;

Οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα η οποία μπορεί να προσφέρει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να λάβει μέρος, υποβάλλοντας αίτηση μέσω της σελίδας του Climate Launchpad μέχρι τις 31 Μαΐου. Δεν έχει σημασία το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, η ιδιότητα ή η ηλικία των συμμετεχόντων, αρκεί να έχουν μια καλή ιδέα που θα συνδράμει στην αειφόρο ανάπτυξη και παράλληλα θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμη κι αν αυτή η ιδέα είναι σε πρώιμο στάδιο, συστήνω ανεπιφύλακτα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση, αφού σκοπός της όλης διαδικασίας είναι να βοηθήσουμε στην περαιτέρω εξέλιξη των ιδεών έτσι ώστε να μετατραπούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο;

Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και η ανταπόκριση όσον αφορά τις αιτήσεις είναι πολύ θετική. Βέβαια όσο πλησιάζουμε την προθεσμία, είμαι βέβαιος ότι η ανταπόκριση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το οικοσύστημα σε Κύπρο και Ελλάδα τώρα άρχισε να αναπτύσσεται και επομένως η όλη διαδικασία από το ‘boot-camp’ μέχρι και τον πανευρωπαϊκό τελικό, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τις ομάδες για να εκπαιδευτούν, να δικτυωθούν και να προχωρήσουν την ιδέα τους στο επόμενο στάδιο.

Πέρσι πόσες ήταν οι συμμετοχές;

Οι συμμετοχές πέρσι από Κύπρο και Ελλάδα ήταν συνολικά 73 και 20 ομάδες από αυτές, 10 από Κύπρο και 10 από Ελλάδα, επιλέχθηκαν για να περάσουν ένα εντατικό διήμερο ‘boot-camp’ που περιλάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια, mentoring, networking και παρουσίαση του επιχειρηματικού τους πλάνου σε άτομα του επενδυτικού χώρου. Η εμπειρία αυτή προσφέρει στις ομάδες τα απαραίτητα εφόδια για την ένταξή τους στον επιχειρηματικό κόσμο.

Εσείς σαν Chrysalis LEAP, τι έχετε αποκομίσει από την πορεία του διαγωνισμού μέχρι σήμερα;

Σαν Chrysalis LEAP, έχουμε δει από πρώτο χέρι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο διαγωνισμός, αφού δύο από τους ιδρυτές έχουμε κερδίσει σε παρόμοιο διαγωνισμό το 2012 με την ιδέα ENERMAP. Επομένως γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο επωφελής είναι η όλη διαδικασία και θέλουμε με τη σειρά μας να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους νέους επιχειρηματίες να εξελίξουν την ιδέα τους και να ωριμάσουν. Μέχρι στιγμής έχουμε εκπαιδεύσει πέρα των 80 startups, 6 εκ των οποίων έχουν εξασφαλίσει συνολικά πέραν των 500.000 ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα προγράμματα επιτάχυνσης για ένα start-up που προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στην Κύπρο;

Δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις και ως αποτέλεσμα πολλές καλές ιδέες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να είναι επιτυχώς εφαρμόσιμες ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, μένουν στο συρτάρι για χρόνια. Είναι κρίμα λοιπόν οι ιδέες αυτές να μένουν ανεκμετάλλευτες επειδή δεν υπάρχει κάποιος να καθοδηγήσει και να στηρίξει έμπρακτα τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Και εδώ ακριβώς είναι που χρησιμεύουν τα προγράμματα επιτάχυνσης, αφού προσφέρουν πρακτική εκπαίδευση, ανάπτυξη της ιδέας και του επιχειρηματικού πλάνου και βήμα-προς-βήμα καθοδήγηση από μέντορες και αναγνωρισμένους επαγγελματίες. Εξίσου σημαντικό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι τους δίνεται η ευκαιρία να δικτυωθούν και να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με ανθρώπους που έχουν περάσει ή περνούν τις ίδιες προκλήσεις με αυτούς, αλλά και με πιθανούς επενδυτές. Τα προγράμματα επιτάχυνσης λοιπόν, είναι υψίστης σημασίας για την εξέλιξη μιας ιδέας, γι’ αυτό και το πρόγραμμα της Chrysalis LEAP θα συνεχίσει και μετά το τέλος του διαγωνισμού. Θα προσφέρει ακόμη δύο στάδια εκπαίδευσης όπου δικαίωμα για αίτηση συμμετοχής θα έχουν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε προγράμματα των προηγούμενων χρόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα