Όλα ανοιχτά για το Κυπριακό κατά την επίσκεψη Ερντογάν

Ανοιχτά είναι τα ενδεχόμενα για την στάση που θα τηρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, όσον αφορά στο Κυπριακό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, «εκείνο που μπορούμε να ευχηθούμε – και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ευχηθούμε- είναι να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας στην κοινή θέση Αθηνών και Λευκωσίας για την ανάγκη έναρξης ενός διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, «για να δούμε αν υπάρχουν εκείνες οι προοπτικές και η υποδομή που θα επιτρέπει την επανασύγκληση μιας διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία να έχει πραγματικές πιθανότητες θετικής κατάληξης».

Ερωτηθείς αν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο ενδεχομένως να αποτελέσει αφορμή για μια «πιο σκληρή» εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

«Η σοβαρότητα η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζει τους χειρισμούς μας, σε τόσο σημαντικά θέματα, θα πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από την συνάντηση αυτή», τόνισε.

Κατά τα λοιπά, όπως είπε, υπάρχει συντονισμός τόσο από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και σε επίπεδο διπλωματών των δύο χωρών, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή μεταξύ τους.

Keywords