Οικολόγοι: Oι απειλές στο Κυπριακό δεν πρέπει να περάσουν

«Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οι απειλές στο Κυπριακό δεν πρέπει να περάσουν», λέει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, προσθέτοντας ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενημέρωση για όσα έλαβαν χώρα στο Μοντ Πελεράν.


«Από την ενημέρωση ελπίζουμε να μάθουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ποια είναι αυτή η πρόοδος των συνομιλιών για την οποία μιλούν οι διαπραγματευτές και τα Ηνωμένα Έθνη και εάν ισχύουν τα όσα αναφέρει ο κ. Ακιντζί περί συμφωνίας στην αναλογία υπουργών για 7 Ε/κ και 4 Τ/κ, εάν συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και πόσο κοντά

βρίσκεται η αποδοχή και της εκ περιτροπής προεδρίας», λέει.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο κατοχικός ηγέτης επιμένει ότι συζητήθηκε στο πλαίσιο… ιδεοθύελλας (brainstorming), ενώ η Κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες το διέψευσε. Οι Τούρκοι, εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων πάντως, επιμένουν στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του τέλους του χρόνου».

Επισημαίνει, δε, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων και των τελεσιγράφων, καθώς σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Θέλουμε να περάσουμε το συντομότερο σε πενταμερή και να καταλήξει με επιτυχία αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που είναι η τελευταία ευκαιρία».

Το κίνημα Οικολόγων καλεί άπαντες να καταλάβουν, με πρώτη την Τουρκία, ότι τα απειλητικά διλήμματα και δημοψηφίσματα δεν περνάνε.

«Οι πολίτες παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχουν αντιταχθεί σε τέτοιου είδους διλήμματα και τα έχουν απορρίψει, παρά την ισχυρή προπαγάνδα. Θα πρέπει να θυμηθούν όλοι τι έγινε στο δημοψήφισμα της Ελλάδας, της Βρετανίας για το Brexit, ακόμα και πρόσφατα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Δυστυχώς, η τακτική του απειλητικού διλήμματος που βλέπουμε να επιλέγει η Τουρκία για το Κυπριακό βρίσκει συμπαραστάτες μέσα στην πολιτική ηγεσία», υπογραμμίζει.

Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι η μοναδική τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτή της ειλικρινούς ενημέρωσης των πολιτών άνευ οποιονδήποτε διλημμάτων και απειλών.

«Εμείς πάντως, απορρίπτουμε κάθε εκβιασμό και απειλή. Οι αρχές της αειφορίας δε μας επιτρέπουν να δεχθούμε μια συμφωνία που δε θα είναι βιώσιμη και διαρκής, υποκύπτοντας σε εκβιασμούς και απειλές», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα