Οι ξένοι «γυρολόγοι» των γηπέδων

Ξένοι πάνε, ξένοι έρχονται. Οι αλλοδαποί παίκτες κυριαρχούν στο ποδόσφαιρό μας, τα τελευταία χρόνια. Είναι πολλοί που περνούν απαρατήρητοι (χρονικά και αγωνιστικά), άλλοι που μένουν λίγο, αλλά αφήνουν το στίγμα τους, άλλοι που στεριώνουν εδώ. Στην τελευταία κατηγορία, υπάρχει και μία υποκατηγορία. Οι ξένοι που μένουν χρόνια στη Κύπρο, αλλά αλλάζουν και πολλές ομάδες. Θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε "γυρολόγους" των κυπριακών γηπέδων. Οι Άλεξ Ντα Σίλβα, Εντμάρ, Παουλίνιο, Αουρέλιο και Μπακούρα είναι σήμερα τουλάχιστον οι

εν ενεργεία στο νησί μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν δύο δεκάδες παίκτες έχουν αλλάξει από πέντε ομάδες και άνω. Δέκα εξ αυτών έχουν διαλέξει 6 ποδοσφαιρικούς σταθμούς. Ορισμένοι έκαναν μάλιστα και σπουδαία καριέρα. Αναφερόμαστε, πάντα, σε ομάδες, που αγωνίζονταν στην 1η κατηγορία.

Οι «εξάρηδες»
Ο Ντομπρασίνοβιτς και ο Αντόρνο ξεχωρίζουν. Ο πρώτος με πέρασμα από Απόλλωνα, Διγενή, Ομόνοια, Ανόρθωση, Αλκή και Σαλαμίνα. Το ενδιάμεσο κομμάτι στους πράσινους και στην «Κυρία», το πιο επιτυχημένο. Ο Αντόρνο ήρθε για ΕΝΠ και μετά πήγε στην ΑΕΚ. Καλές παρουσίες. Στον Απόλλωνα έκανε εξαιρετική παρουσία και μετά πήγε στον ΑΠΟΕΛ, όπου ξεπέρασε κάθε προσδοκία τη χρονιά '12-'13, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τού έκοψε τη φόρα. Συνέχισε σε Ερμή και Σαλαμίνα. Έπαιξε πέρσι στη 2η κατηγορία και τον Οθέλλο, συνεχίζει στο ΘΟΪ, αλλά, είπαμε, μετράμε τις ομάδες της 1ης κατηγορίας. Ο Μπαγκούρα έκανε έξι σταθμούς. Ξεκίνησε ως φέρελπις στη Νέα Σαλαμίνα, πήρε μεταγραφή στην Ομόνοια και κάπου εκεί πήγε να χαθεί. Πήγε δανεικός στην Πάφο. Τελικά, μεταγράφηκε στον Απόλλωνα και εκεί απογειώθηκε. Ακολούθησε η παρουσία σε ΑΕΚ και Άρη. Ο Σερτζιάο τρέλανε κόσμο την 1η χρονιά στη Δόξα και τα 24 του γκολ ήταν διαβατήριο για την ΑΕΛ. Στη συνέχεια πέρασε και από Αλκή, Ερμή, Εθνικό και Πάφο. Θα σταθούμε και στον υπερπολύτιμο Μαχράτζε, με 14 χρονιές στην Κύπρο, σε Άρη, Πάφο, ΑΕΛ, Απόλλωνα, Εθνικό και Ερμή. Ο Μίλαν Μπέλιτς, που είχε ως highlight την παρουσία του στην Ανόρθωση, ο παλαιότερος όλων, Μλαντένοβιτς (πρώτος σταθμός ο ΑΠΟΠ προ εικοσαετίας και κορυφαίος ο Απόλλωνας), ο αθόρυβος Κάρλος Μάρκες και ο Δημήτρης Μάρης αγωνίστηκαν σε 6 ομάδες. Υπάρχει και μία άλλη ειδική περίπτωση: ο Πάολο Κόστα. Πρακτικά, αγωνίστηκε σε 5 ομάδες και στις δύο (Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ) εντυπωσίασε. Αγωνίστηκε ακόμη σε Άρη, Πέγεια και Ερμή. Όμως, πήρε μεταγραφή και έκανε κάποιες προπονήσεις και στην Ομόνοια. Οπότε, βασικά, φόρεσε έξι φανέλες.

Οι πεντάρηδες
Εδώ θα βρούμε και τεράστια και πολύ μεγάλα ονόματα. Όπως του Ρικάρντο Φερναντέζ, με πέντε ομάδες. Θα μπορούσαμε να τον περάσουμε και στους «εξάρηδες», αφού έκανε έξι μετεγγραφές, αλλά οι δύο ήταν στη Δόξα. ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΛ και Ομόνοια, οι τέσσερις άλλοι σταθμοί. Ο Βέσκο Μιχάηλοβιτς, με μεγάλη καριέρα, που ξεκίνησε με δυσκολίες στον ΑΠΟΕΛ, ανέβηκε σε ΕΝΠ, Ολυμπιακό και έθελξε σε Ανόρθωση και Ομόνοια. Στεκόμαστε, επίσης, στον πολύ ικανό Ρόμικ Χατζάντριαν (Ολυμπιακός, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Πέγεια, Πάφος), αλλά και στον Σάσα Γιοβάνοβιτς, που είχε καλές χρονιές σε Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ και έπαιξε επίσης σε ΑΕΚ και Πάφο. Ικανότατος σκόρερ, που ίσως αδικήθηκε, ήταν ο Βασκονσέλος, που έπαιξε σε μικρές ομάδες, ενώ είχε και ένα εξάμηνο πέρασμα από την Ομόνοια. Στους παίκτες με 5 ομάδες στην Κύπρο είναι ένας ακόμη εξαιρετικός παίκτης. Τη δεκαετία του 90, ο Μπόμπαν Κιτάνοφ εντυπωσίασε στην ΑΕΛ και στην Ομόνοια. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε ΑΕΚ, Εθνικό Άσσιας και Σαλαμίνα. Κίσι (πολλά χαρίσματα, αλλά αδίκησε τον εαυτό του), Αουρέλιο, Μπρουκς, Ντίκσον, Βαϊσχάιμερ και Ενρίκε αγωνίστηκαν σε 5 ομάδες.

Οι «τεσσάρηδες»
Σε ό,τι αφορά τους παίκτες με παρουσία σε τέσσερις ομάδες, είναι μπόλικοι. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεχωρίσουμε καταρχήν ορισμένους. Που είναι οι Ντα Σίλβα, Πουρσαϊτίδης, Ζλόγκαρ, Καφού, Φρέντι, Εντμάρ, Μιρντάκοβιτς, Μπεσίροβιτς σε 1η γραμμή και οι Τσιταϊσβίλι, Πετκόφσκι, στη 2η. Οι υπόλοιποι: Ράνεμ, Τικίνιο, Τόνι Λόπεζ, Έκτορ και Ραούλ Γκονζάλες, Νάγκι, Σ. Γκρικαλασβίλι, Χίντι, Λίμα, Σεμέδο, Παουλίνιο, Πεγκλής, Αρνάλ Κόντε. Υπάρχουν και ορισμένοι που έπαιξαν σε τρεις ομάδες 1ης κατηγορίας και που είχαν επίσης και πέρασμα από τη 2η.

Keywords
Τυχαία Θέματα