Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα εκτελούν ασκήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα σήμερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, ενώ η Κίνα επίσης πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν επικριθεί από το Πεντάγωνο και γειτονικά της κράτη.

Οι δύο χώρες --Κίνα και ΗΠΑ-- κατηγορούν η μία την άλλη ότι κλιμακώνουν την ένταση σε μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων αναφορικά με μια σειρά ζητημάτων, από τον νέο κορονοϊό έως το εμπόριο και το Χονγκ Κονγκ.

Τα

αεροπλανοφόρα USS Nimitz και USS Ronald Reagan πραγματοποιούν επιχειρήσεις και ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα για να «στηρίξουν έναν ανοικτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό», ανέφερε το πολεμικό ναυτικό σε ανακοίνωση. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πού ακριβώς διεξάγονται οι ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή το 90% της οποίας διεκδικεί η Κίνα παρά τις αντιδράσεις των γειτόνων της.

«Στόχος είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι είμαστε δεσμευμένοι στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζορτζ Μ. Γούικοφ στην εφημερίδα Wall Street Journal, που πρώτη ανέφερε τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

Ο Γουίκοφ δήλωσε ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν απάντηση σε αυτές που διεξάγει η Κίνα, τις οποίες το Πεντάγωνο χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα «αντιπαραγωγικές ως προς τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και διατήρηση της σταθερότητας».

Η Κίνα απέρριψε χθες την κριτική των ΗΠΑ για τις δικές της ασκήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης.

Η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει προγραμματίσει πέντε ημέρες ασκήσεων από την 1 Ιουλίου κοντά στα Νησιά Παρασέλ, που διεκδικούν το Βιετνάμ και η Κίνα.

Το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες έχουν επίσης επικρίνει τις σχεδιαζόμενες κινεζικές ασκήσεις, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και θα επηρεάσουν τη σχέση του Πεκίνου με τις γειτονικές χώρες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα