Οι Big 4 σκιαγραφούν το μέλλον του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο

Ανοικτούς τους ορίζοντές του διατηρεί ο βαρύνουσας σημασίας για την κυπριακή οικονομία, τομέας των υπηρεσιών.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων διεθνών ελεγκτικών οίκων, απαριθμούν στο Σίγμα τις χώρες στόχους, προς ενίσχυση του τομέα και στρέφουν την πυξίδα τους κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την διευθύνων σύμβουλο της PwC, Ευγένιο Ευγενίου, «η χώρα εστιάζει περισσότερο στην προσέλκυση διεθνών οργανισμών, προερχόμενων κυρίως από την Ασία (Ινδία, Κίνα), Αφρική και Μέση Ανατολή, εκμεταλλευόμενη την στρατηγική της θέση ως

πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (...) η Κύπρος στοχεύει στην εδραίωση της ως προορισμός επιλογής για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Χρήστος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της KPMG, ανέφερε ότι «ο τομέας ανταποκρίνεται άμεσα στις νέες απαιτήσεις και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του ντόπιου επιχειρηματικού κόσμου, των εξωτερικών επενδυτών αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως διεθνούς εμβέλειας κολοσσοί (από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή και Αμερική) έχουν επενδύσει στην Κύπρο, εγκαθιδρύοντας βάση για τις δραστηριότητες τους. Χώρες - στόχοι για ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι η Κίνα, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες».

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός σύμβουλος της Deloitte, Χρίστης Χριστοφόρου, τόνισε ότι: «Θεωρούμε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία λόγω Brexit παρουσιάζει τάσεις φυγής διεθνών επιχειρήσεων, στην Κίνα, η οποία είναι μια μεγάλη αγορά που οι επιχειρήσεις της επιζητούν δραστηριότητες στην Ε.Ε., στην Ινδία, όπου και πάλι επιδιώκει επενδύσεις στην Ευρώπη καθώς και στη Ρωσία, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στις ΗΠΑ. Μεγάλη ενίσχυση στον τομέα των υπηρεσιών έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια και εταιρείες από την Ελλάδα».

Τέλος, ο διευθύνων συνέταιρος της ΕΥ, Σταύρος Παντζαρής, δήλωσε ότι «Παρατηρείται ζήτηση από νέες γεωγραφικά αγορές, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Καζακστάν, η Γερμανία, και το Βέλγιο, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου που υπάρχει στην Κύπρο. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας με το Καζακστάν, η πρώτη μεταξύ των δύο χωρών, και αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση».

Η Κύπρος επισημαίνουν οι «Big 4» διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα