Ο viral αιτητής ασύλου από Καμερούν ανοίγει την καρδιά του στο SigmaLive (VID)

Για την ζωή του στην Κύπρο, την καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, τις παραβατικές συμπεριφορές αιτητών ασύλου στην Κύπρο μίλησε στο SigmaLive ο Lovala Eugene με καταγωγή από το Καμερούν. Ο ίδιος είναι αιτητής ασύλου και η ανάρτησή του στο Tik Toκ πριν από μέρες  που καλούσε σε σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και

απέλαση όσων δημιουργούν προβλήματα σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην συνέντευξή του απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν ότι το προηγούμενο βίντεο ήταν προϊόν σκηνοθεσίας και υποκινούμενο.

Διαβάστε επίσης: Αιτητής ασύλου: Πίσω στη χώρα τους όσοι Αφρικανοί δεν σέβονται την ΚΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχικά ο κ. Lovala  που βρίσκεται στην Κύπρο από το 2018 είπε πως εργάζεται αυτή την στιγμή σε βενζινάδικο στην Χλώρακα της Πάφου.

Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του για τους Κυπρίους είπε:  «Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν υπάρχει τέλεια κοινωνία. Κάθε κοινωνία έχει ανθρώπους με καλή και κακή συμπεριφορά. Η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι καλοί και λίγοι έχουν αστεία συμπεριφορά. Είμαι κάποιος που βλέπει την κοινωνία από θετική οπτική γωνία και αυτό δεν μου αφήνει άλλη επιλογή από το να πω ότι οι Κύπριοι είναι υπέροχοι άνθρωποι. Οι Κύπριοι είναι ευγενικοί, γενναιόδωροι, έχουν φόβο Θεού και σέβονται την ανθρωπότητα».

Ακολούθως είπε πως έχει λάβει βοήθεια από αγνώστους στην Κύπρο που τον γνωρίζουν καν. «Έχω δουλέψει για έναν Κύπριο που μου έδειξε αγάπη όχι ως υπάλληλος αλλά ως μέλος της οικογένειάς του. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μου είναι Κύπριος και είναι ένας πολύ φιλόξενος, ευγενικός και γενναιόδωρος άνθρωπος. Οι γείτονές μου είναι Κύπριοι και είναι πολύ ευγενικοί μαζί μου και αυτό με κάνει να νιώθω σαν στο σπίτι μου που ζω μαζί τους και τέλος, έχω πολλούς Κύπριους φίλους που είναι τόσο καλοί. Είχα επίσης μια αξέχαστη εμπειρία με την Αστυνομία Πάφου όπου το αυτοκίνητό μου παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα στον αυτοκινητόδρομο και 3 αστυνομικοί προσφέρθηκαν να καλέσουν το ασφαλιστικό γραφείο και να με μεταφέρουν στο σπίτι μου. Ήμουν τόσο εντυπωσιασμένος με αυτό το επίπεδο φροντίδας και ανησυχίας».

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και σε κάποια αρνητικά  για «μερικούς», όπως είπε,  Κύπριους,

Το πρώτο είναι η γενικοποίηση. «Η πλειονότητα των Κυπρίων σπεύδει να γενικεύσει από μια συγκεκριμένη περίπτωση στη γενική. Αν ένας Αφρικανός κάνει κάτι κακό στην Κύπρο για παράδειγμα, η πλειοψηφία θα θεωρήσει ότι όλοι οι Αφρικανοί είναι ίδιοι».

Οι Κύπριοι μισούν την κριτική

«Μισούν κάθε άποψη που δεν είναι υπέρ τους. Αν του επισημάνετε αυτό που κάνουν, το οποίο πιστεύετε ότι δεν είναι σωστό, συχνά σας λένε «Γύρνα πίσω στη χώρα σου».

Αφρικανοί – Χρήματα φορολογουμένων και επιδόματα

«Πολλοί Αφρικανοί εργάζονται τόσο σκληρά ακόμα και με επιπλέον ώρες για να αντέξουν οικονομικά οτιδήποτε έχουν, αλλά ορισμένοι Κύπριοι πιστεύουν ότι ζούμε όλοι με τα χρήματα των φορολογουμένων. Μια κυρία σχολίασε κάποτε «Η Κοινωνική Πρόνοια πρέπει να δίνει στους Αφρικανούς μόνο φαγητό και ρούχα γιατί το να τους δίνεις χρήματα τους τρελαίνει». Ξεχνούν επίσης να καταλάβουν ότι διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικούς τρόπους να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Εσείς ως Ευρωπαίος μπορείτε να ξοδέψετε τα χρήματά σας για διακοπές και τουρισμό, αλλά ένας Αφρικανός θα ξοδέψει χρήματα σε καλά ρούχα, gadgets και άλλα. Έχουμε διαφορετικές πολιτιστικές απόψεις»

Συμπερασματικά, μπορώ να πω με κάθε βεβαιότητα ότι η Κύπρος είναι μια υπέροχη χώρα και έχει καλούς ανθρώπους. Είμαι σίγουρος για αυτό που λέω.

Για το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Κύπρο είπε «δεν έχω καμία λύση που μπορώ να δώσω γιατί μεγαλύτερες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και άλλες με όλους τους πόρους προσπάθησαν να σταματήσουν την εισροή για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα».

Για όσους βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, υπάρχει λύση και είναι η ενσωμάτωση:

‘’Η ένταξη συνιστά «μια μακροπρόθεσμη διαδικασία αμοιβαίας προσαρμογής μεταξύ των προσφύγων και της κοινωνίας υποδοχής». Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει στην Κύπρο είναι ότι οι αιτούντες άσυλο καθοδηγούνται για το πώς να περάσουν από τη διαδικασία ασύλου, αλλά ποτέ δεν τους ρωτούν αν έχουν δεξιότητες ή ταλέντα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί αιτούντες άσυλο στην Κύπρο με πολυάριθμες δεξιότητες και ταλέντα, αλλά είναι χαμός εδώ γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Η Κύπρος έχει αιτούντες άσυλο που είναι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανών, ζωγράφοι, σχεδιαστές μόδας, ξυλουργοί, οικοδόμοι, σεφ ή catering, κομμωτές, οδηγοί βαρέων οχημάτων, ποδοσφαιριστές και κάτοχοι διπλωμάτων, Bachelor και Master σε τομείς όπως Λογιστική, Διοίκηση, Επιχειρήσεις , Νοσηλευτική και πολλά άλλα αλλά αυτές οι δεξιότητες είναι χαμένες. Όπως λέγεται συχνά, «το αδρανές μυαλό είναι ένα εργαστήριο του διαβόλου». Ο ευκολότερος τρόπος μείωσης της εγκληματικότητας είναι να καταστήσουν τον ενεργό πληθυσμό χρήσιμο για τον εαυτό τους. Τα βήματα για την πραγματοποίηση αυτής της ενοποίησης είναι εύκολα:

Εντοπίστε τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.Αξιολογήστε εάν οι δεξιότητες ανταποκρίνονται στα πρότυπά σας.Εκπαιδεύστε και αναβαθμίστε τις δεξιότητές τους στα πρότυπα σας.Φέρτε τους στην αγορά εργασίας.

«Η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης θα συμβάλει στη μείωση, για παράδειγμα, του αριθμού των ατόμων που πηγαίνουν να πολεμήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα στο γραφείο κοινωνικής πρόνοιας επειδή θα χρησιμοποιούν το χρόνο τους στη δουλειά. Θα αυξήσει επίσης τα κρατικά έσοδα μέσω των ασφαλιστικών πληρωμών από αυτούς τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση δεν θα τους δίνει, αλλά θα δουλέψουν για τον εαυτό τους και θα δώσουν στην κυβέρνηση και αυτό θα τονώσει την οικονομία», σημείωσε.

Αυστηρές κυρώσεις για εγκλήματα

«Θα πρέπει να επιβληθούν πολύ αυστηρές κυρώσεις σε εγκληματικές πράξεις. Όποιος παραλείπει να σεβαστεί τους νόμους της Κύπρου διαπράττοντας εγκλήματα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρή τιμωρία από το νόμο».

Κληθείς να σχολιάσει αν γνωρίζει για λαθρέμπορους που στέλνουν μετανάστες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είπε  «Δεν έχω ιδέα για λαθρέμπορους που μεταφέρουν λαθρομετανάστες από τη βόρεια κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Εκμάθηση Ελληνικής γλώσσας

Ερωτηθείς που έμαθε τόσο καλά ελληνικά είπε  «Έμαθα ελληνικά και εξακολουθώ να μαθαίνω ελληνικά με τη χρήση εφαρμογών που κατέβασα από την Google και διαδικτυακών σεμιναρίων στο YouTube».

«Η φύση της δουλειάς μου επίσης με βοήθησε να εξασκηθώ στο πώς να μιλάω ελληνικά λόγω της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες. Η μελέτη και η εξάσκηση μιας γλώσσας συνδυάζονται για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα μια γλώσσα. Θέλω να μάθω περισσότερα και να μιλήσω καλύτερα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Για το αν το προηγούμενο βίντεο ήταν ψεύτικο και υποκινούμενο από άλλους είπε :«Το βίντεο το έκανα μόνος μου. Κανείς δεν μου έλεγε τι να πω. Εξάλλου, δεν έχω σκηνοθέτη που να με σκηνοθετεί όταν κάνω βίντεο με tiktok. Είμαι συγγραφέας, ομιλητής και κάμεραμαν ταυτόχρονα».

@lovalaeugene #cameroontiktok
Keywords
Τυχαία Θέματα