Ο Κύπριος δισεκατομμυριούχος με την αυτοκρατορία των 33 ξενοδοχείων (pics)

Ένας Κύπριος ξεχωρίζει με μοναδικό τρόπο στον τομέα των ακινήτων, αφού δημιούργησε μια αυτοκρατορία 33 ξενοδοχείων, εκ των οποίων 18 είναι Hilton.

Πρόκειται για τον 54χρονο Ανδρέα Παναγιώτου, ο οποίος κατάφερε από το μηδέν να αποκτήσει ένα net worth που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε assets, μηδενικά χρέη και ένα από τα μεγαλύτερα piles of cash που έχει εις χείρας επιχειρηματίας στον κόσμο. Έχει 33 ξενοδοχεία, εκ των οποίων 18 είναι Hilton

(ο μεγαλύτερος διαχειριστής της φίρμας στην Ευρώπη) και τεράστιας σημασίας brands, όπως τα Waldorf Astoria, σύμφωνα με το dealnews.

Γιος μιας φτωχής οικογένειας Κυπρίων μεταναστών, ο Ανδρέας Παναγιώτου ήθελε από μικρός να μεγαλώσει γρήγορα και να κάνει πράγματα. «Έβλεπα τους γονείς μου πόσο σκληρά δούλευαν και πόσο κουράζονταν στο καθαριστήριο που είχαν και ήθελα να κάνω κάτι καλύτερο. Δεν ήμουν καλός μαθητής στο σχολείο γιατί διαπίστωσα ότι έχανα τον καιρό μου, ενώ είχα και μια δυσκολία στο να γράφω. Για να μη λέμε πολλά, είχα δυσλεξία, όπως είχαν και οι Χένρι Φορντ, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Νέλσον Ροκφέλερ και Γουίλιαμ Χιούλετ, άνθρωποι που έγραψαν ιστορία στο επιχειρείν», αναφέρει το δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα.

 Ο Κύπριος γεννήθηκε στο Ανατολικό Λονδίνο, όπου οι γονείς του μετανάστευσαν το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής. Ο πατέρας του  ήταν ράφτης από τη Λεμεσό και η μητέρα του έφτιαχνε φορέματα στη Λάρνακα. Ο Παναγιώτου θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει σε μια φτωχογειτονιά, ενώ από τα εφτά του αρχίζει να ασχολείται με το boxing.  Δίνει 54 αγώνες και χάνει μόλις έναν, γίνεται πρωταθλητής Ηνωμένου Βασιλείου και ετοιμάζεται για μια τεράστια, επαγγελματική καριέρα. «Τότε, από τα 7 ως τα 19 μου χρόνια, όλη μου η ζωή ήταν το boxing, μιας και άφησα το σχολείο στα 14 και δεν υπήρχαν στο μυαλό μου οι επιχειρήσεις», αναφέρει στο dealnews.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο, ίσως προσόν για έναν επιχειρηματία, είναι η διορατικότητα. Αυτό ήταν που δεν μπορούσε να καταλάβει ο Τύπος της Αγγλίας. «Λίγο πριν από την κρίση», θυμάται, «το 2007, είχα στην κατοχή μου περίπου 7.000 ακίνητα. Τότε παρατήρησα ότι, 10 χρόνια αφότου είχα αρχίσει τη δουλειά με returns 40%, αυτά έπεφταν κάθε χρόνο, αφού άρχισαν όλοι να μαθαίνουν το buy to let, το εισόδημα με νοίκι που ξεκίνησα εγώ, άρχισαν όλοι να μπαίνουν μέσα στο χώρο και να ανθεί το off plan buy (αντιπαροχή). Παρατήρησα επίσης, ότι η αγορά ακινήτων στην Αγγλία κάθε 10 χρόνια έκανε ένα crash και επέστρεφε στην άνοδο. Είχαν περάσει, όμως, 20 χρόνια και δεν είχε επαναληφθεί το φαινόμενο».

Ο Παναγιώτου, όσο τα funds τον «πολιορκούσαν» να κάνουν καινούριες δουλειές, έχτιζε συνεχώς, παρακολουθούσε την αγορά και έβλεπε ότι κάτι δεν πάει καλά. Περίμενε κατάρρευση με ανώμαλο τρόπο. «Έτσι, έξι μήνες πριν την κρίση πήρα την απόφαση. Κοίταξα το portfolio μου και είχα 1,5 δισ. σε assets. Και λέω του εαυτού μου, Ανδρέα, μπορεί να χάσεις τα μισά, καλύτερα πούλα τα και κράτα το ρευστό. Και άρχισα να πουλάω λίγα- λίγα». Έστω και έτσι, αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Οι Financial Times με πρωτοσέλιδό τους, αναρωτιούνται γιατί το Ability Group του Παναγιώτου πουλάει. Ακολουθούν οι άλλες εφημερίδες και τα κανάλια. «Τι ξέρει ο Παναγιώτου που δεν ξέρουμε», είναι ένας συχνός τίτλος των ρεπορτάζ.

Ο ίδιος έχει αποφασίσει, αφού έχει ισχυρή θέση ρευστότητας, το επόμενό του βήμα. «Δεν είμαι της άποψης να κάνεις 100 δουλειές», μας λέει. «Να κάνεις μία, ή έστω λίγες που ξέρεις και να είσαι πρώτος. Έτσι και τότε, δεν ήθελα να πάω μακριά από τη δουλειά που ήξερα». Έτσι, στρέφεται προς τον ξενοδοχειακό τομέα που έχει ομοιότητες με το real estate, αλλά και πολλές περισσότερες δυνατότητες. «Σκέφτηκα πως με τα ξενοδοχεία, μπορείς να βάλεις μπαρ, εστιατόρια, καζίνο, μπορείς να ανεβάσεις την αξία πολύ παραπάνω». Το εξάμηνο που ακολουθεί, λαμβάνει χώρα ένας οργασμός επαφών. Όλα τα κορυφαία brands του χώρου, προσπαθούν να συνεργαστούν μαζί του: Ritz Carlton, Mariott, Hilton, 4 seasons και πολλοί ακόμα, τον «πολιορκούν». Ο ίδιος λέει, ότι «στις δουλειές, πρέπει να δεις με ποιον έχεις να κάνεις για να ξέρεις πώς θα προχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης: «Καμπάνα» $157.500 στην Deutsche Bank για συναλλαγές με εταιρεία στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα