Γιωρκάτζης στο SigmaLive: Πότε ολοκληρώνεται το εμπορικό τρίγωνο

Για την εξέλιξη των έργων, αλλά και τα παράπονα καταστηματαρχών, πεζών και οδηγών, σχετικά με το εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, μίλησε στο SigmaLive o Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Όπως ανέφερε, στο πρώτο τμήμα των οδών Μνασιάδου – Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας η τοποθέτηση γρανιτών θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019 για να μπορέσει να ανοίξει για τα οχήματα, έργο το οποίο βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, παρά τους ιδιαίτερα βροχερούς προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχει ήδη αρχίσει και η πρώτη φάση των εργασιών στην οδό Στασικράτους, με στόχο να τοποθετηθούν γρανίτες τον Ιούνιο, ενώ η δεύτερη φάση της οδού αναμένεται να ολοκληρωθεί τον τον Δεκέμβριο 2019.

Κληθείς να σχολιάσει την έντονη δυσφορία των καταστηματαρχών για τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των έργων, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το αίτημα για ριζική αναζωογόνηση της περιοχής προήλθε από τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες πριν περίπου 5 χρόνια, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών τους που προκλήθηκε από τη δημιουργία των νέων εμπορικών κέντρων και αξόνων στην περιφέρεια».

Τόνισε παράλληλα ότι «ο Δήμος σχεδίασε την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου, η οποία συμπεριλαμβάνει 13 δρόμους, διεκδίκησε και εξασφάλισε πόρους πέραν των 28 εκατομμυρίων και προχωρεί στην υλοποίηση του. Τα 8 εκατομμύρια -λεφτά των φορολογούμενων πολιτών- θα επενδυθούν στους συγκεκριμένους δρόμους (Μνασιάδου, Στασικράτους, Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας, Θεοφάνη Θεοδότου) προς όφελος των ιδιοκτητών και καταστηματαρχών».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού ο Δήμος ενημέρωνε τους επηρεαζόμενους, ενώ διοργάνωσε αριθμό παρουσιάσεων τόσο των αρχικών όσο και των τελικών σχεδίων και προχώρησε στον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων σε συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους της περιοχής, τους οποίους και ενημέρωσε με επιστολή τον Αύγουστο του 2018, πριν την έναρξη του έργου, για όλα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.

«Από την έναρξη του έργου ο Δήμος Λευκωσίας και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου βρίσκονται εντός του εργοταξίου, συνομιλούν με τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες και επιλύουν καθημερινά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Με άλλα λόγια, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, ο Δήμος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους επηρεαζόμενους και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης στάθηκε ιδιαίτερα και στους λόγους για τους οποίους το έργο είναι σημαντικό να υλοποιηθεί.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive, μετά από «δεκαετίες άναρχης αποκέντρωσης των εμπορικών περιοχών, το εμπορικό κέντρο που άλλοτε εξυπηρετούσε όλο τον πληθυσμό της ευρύτερης Λευκωσίας, σήμερα μετατράπηκε σε ένα τοπικό εμπορικό άξονα. Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε το χρόνο πίσω.».

Η στρατηγική μας και οι δράσεις μας, ανέφερε, επιβάλλεται να συμπεριλαμβάνουν την σημερινή πραγματικότητα ως βασική παράμετρο.

«Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα προσελκύσει επισκέπτες στο κέντρο σε σχέση με την περιφέρεια. Αυτό το πλεονέκτημα είναι το αναβαθμισμένο περιβάλλον, είτε αυτό εννοείται αισθητικά, είτε λειτουργικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπερθεματίζοντας την θέση αυτή, ανέφερε πως «ένα πρόσφατο παράδειγμα δημιουργίας από το Δήμο συγκριτικού πλεονεκτήματος, που έχει δημιουργήσει θετικές αντιδράσεις και έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες επισκέπτες είναι η οδός Κωστάκη Παντελίδη, ένα μικρό παράθυρο για το τι μέλλει γενέσθαι σε όλο το εμπορικό μας κέντρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα