Ο Ερντογάν ψάχνει σανίδα σωτηρίας (vid)

Από τη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αλλάξει τις εντυπώσεις για την τουρκική οικονομία.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο οίκος Αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε ξανά την τουρκική οικονομία.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης moody’s η μείωση αφορά στο ανώτατο όριο αξιολόγησης που μπορεί να λάβει η Τουρκία για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί δράση αξιολόγησης και δεν έχει επιπτώσεις

στην αξιολόγηση της Τουρκίας που ούτως ή άλλως έχει αρνητικές προοπτικές.

Όλα αυτά λόγω της άποψης του οίκου ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος παρέμβασης της τουρκικής Κυβέρνησης για αποτροπή της απόσυρσης καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε μια προσπάθεια διατήρησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, επιχείρησε να αλλάξει τις εντυπώσεις, συναισθανόμενος βέβαια, τις πιέσεις.

Την ίδια ώρα όμως, ο Ερντογάν, φαίνεται πως αναζητεί σανίδα σωτηρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μεταβαίνει αύριο (27/9) στο Βερολίνο.

Αν και με κάθε τρόπο τόσο Γερμανοί αξιωματούχοι, όσο και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται καν το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Τουρκία, ο Ερντογάν είναι δεδομένο ότι αναζητεί συμμάχους.

Με κυρίαρχο αυτό το ζήτημα αρχίζει αύριο τις επαφές του στο Βερολίνο.

Δείπνο θα έχει αύριο με την Άνγκελα Μέρκελ, η συνάντηση εργασίας θα γίνει ωστόσο την Παρασκευή.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα βγει ακριβώς από αυτήν την συνάντηση, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι ιδιαίτερα καλές, ήδη από το 2016.

Η Γερμανία δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως στον Τούρκο Πρόεδρο να απευθυνθεί στην τουρκική μειονότητα, η πλειοψηφία της οποία ζει στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Επέτρεψε ωστόσο την τέλεση εγκαινίων σε τέμενος στην Κολωνία, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην γερμανική κοινωνία. Επίσης υπάρχουν ακόμη 7 Γερμανοί πολίτες στις φυλακές της Τουρκίας, κι αυτό είναι ακόμη ένα ζήτημα που προκαλεί τριγμούς.

Όμως η Τουρκία φιλοξενεί 7,500 γερμανικές επιχειρήσεις και άρα, από τη μια ο Ερντογάν αναμένει αρωγή, από την άλλη το Βερολίνο σίγουρα θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα