Ο δικηγόρος του Ριμπολόβλεφ σπάει τη σιωπή του

Φως στις άγνωστες πτυχές του δικαστικού θρίλερ ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης, Ιβ Μπουβιέ, ρίχνει έπειτα από τρία χρόνια σιωπής ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ρώσου, Ερβ Τερμιμιέ.

Η υπόθεση που τα γαλλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σαν «Monaco gate» ξεκινά το 2015 όταν ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού κατηγορεί τον Μπουβιέ για απάτη ενώ αργότερα η αγωγή στρέφεται και κατά του οίκου δημοπρασιών Sotheby's. Ο Ριμπολόβλεφ

κατηγορεί τον Ελβετό ότι τουμεταπωλούσε γνωστά έργα τέχνης σε τιμή πολύ μεγαλύτερη της αξίας τους, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και ισχυρίζεται ότι ο Sotheyby's ήξερε την απάτη και δεν την εμπόδισε.

Ο δικηγόρος του Ρώσου μεγιστάνα απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί «Monaco Gate» και διαφθοράς στο Πριγκιπάτο και εμφανίζεται «απόλυτα πεπεισμένος ότι το θέμα θα ξεφουσκώσει σαν μπαλόνι».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο «επεισόδιο» γράφτηκε τον Νοέμβριο όταν ο ιδιοκτήτης της Μονακό κλήθηκε για εξηγήσεις στο Μονακό και λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε στη Μόσχα.

Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ αλλά ο επιχειρηματίας δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα τοποθετηθεί για όσα του προσάπτουν.

Ο Ρώσος μεγιστάνας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας που ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 όταν το γραφείο του ανακριτή στο Μονακό άσκησε αγωγή εναντίον του με την κατηγορία της δωροδοκίας υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, για «διαφθορά», «αθέμιτη άσκηση επιρροής, ενεργητική και παθητική». Σε αυτές τις κατηγορίες συνηγόρησαν μηνύματα που διέρρευσαν στον Τύπο, τα οποία είχαν σταλεί από το κινητό τηλέφωνο της δικηγόρου του, Τετιάνια Μπερσεντά και -μεταξύ άλλων- αφορούσαν σε επικοινωνίες με μέλη των Αρχών Ασφαλείας.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων του Τύπου, ο δικηγόρος του Ρώσου μεγιστάνα, Έρβ Τερμιμέ, δικηγόρος διεθνούς φήμης, σπάει τη σιωπή του με σκοπό «να αποκατασταθεί» η αλήθεια όπως σημειώνει και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

«Εκείνο που είναι σκανδαλώδες είναι ότι δημοσιεύτηκαν sms τα οποία ήταν ιδιωτικά, προσωπικά και μάλιστα αυτό έγινε χωρίς αυτά να τεθούν μέσα σε ένα αποδεκτό νομικό πλαίσιο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη Δικαιοσύνη. Δυστυχώς πρόκειται για μια πρακτική η οποία τείνει να καταστεί συνήθεια», αναφέρει με πικρία ο Tερμιμέ, ο οποίος έχει συστήσει στο εξής στους Ριμπολόβλεφ και σε μία εκ των δικηγόρων του Ρώσου κροίσου, την Τετιάνα Μπερσεντά, να τηρήσουν σιγήν ιχθύος έως ότου το Εφετείο αποφανθεί για το αν θα γίνει αποδεκτό το υλικό που έχει συλλέξει από το κινητό τηλέφωνο, η συνάδελφός του.

Ακολουθεί η σχετική συνέντευξη στη Monaco Matin:

Ο Τζιακάρντι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κράτηση του κ. Ριμπολόβλεφ διήρκεσε 24 ώρες, ενώ θα μπορούσε να διαρκέσει «δύο λεπτά». Είναι τόσο εξωφρενικό το γεγονός ότι οι ανακριτές προσπαθούν να λάβουν απαντήσεις ακόμα και αν η άλλη πλευρά σιωπά;

Ο δικαστής εξέφρασε την επιθυμία να τεθούν ερωτήσεις. Αυτό δεν είναι εξωφρενικό, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τόσο ο κ. Ριμπολόβλεφ όσο και η κυρία Μπερσεντά παρουσιάστηκαν όλες τις φορές που κλήθηκαν. Διάβασα ότι κ. Ριμπολόβλεφ επέστρεψε στο σπίτι του συνοδεία αστυνομικών, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ούτε έφυγε στη Ρωσία για να γλιτώσει ούτε απέλυσε τους υπαλλήλους του στο Μονακό. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έτυχαν ειδικής μεταχείρισης μέχρι στιγμής. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν ήταν ψευδείς και κακόβουλες. Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό;

Από εκεί προέρχεται και η επιθυμία σας να αντιδράσετε σήμερα στα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στα Μέσα εθνικής εμβέλειας;

Ναι, επειδή θεωρώ πολύ ατυχές το γεγονός ότι ο φάκελος της υπόθεσης κυκλοφορεί στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλλον παραδόθηκε με ενδιαφέροντα τρόπο. Δεν προσπαθώ να ταυτοποιήσω τις πηγές, αν και έχω μια μικρή υπόνοια για το ποιές μπορεί να είναι. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα πράγματα μαρτυρά πολλή κακεντρέχεια απέναντι στον πελάτη μου. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι εντελώς καταπατημένο και υπάρχει μια εξαιρετικά έντονη αμφισβήτηση των γεγονότων.

Κάνετε λόγο για «μη ταυτοποιημένες» πηγές. Υπονοείτε ότι η άλλη πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια μορφή «επιρροής» στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Δεν θα μιλήσω για επιρροή. Υπάρχουν κανόνες. Ο ίδιος ο κ. Μπουβιέ δεν δεσμεύεται από το απόρρητο της έρευνας. Παίζει τέλεια το ρόλο του, κάτι το οποίο δεν είναι δύσκολο καθώς οι συνθήκες τον ευνοούν. Έχει σχεδόν καταφέρει να ξεχαστεί η υπόθεση απάτης για την οποία έχει κατηγορηθεί δίνοντας τη δική του εκδοχή με τη βοήθεια κάποιων Μέσων. Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχουμε εκφραστεί δημοσίως για την ώρα τον βολεύει.

Ο αντίδικος κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο. Η παρουσίαση της υπόθεσης, η οποία είναι στην πραγματικότητα η υπόθεση Μπουβιέ, είναι μια ψευδής παρουσίαση, πλασματική, η οποία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης δεξιοτεχνίας του κ. Μπουβιέ, αλλά και μιας μεγάλης πνευματικής ανηθικότητας. Παρουσιάζει τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές του Μονακό με τρόπο προσβλητικό ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη λειτούργησαν αμερόληπτα.

Τι εννοείτε;

Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα, ενώ βρισκόμαστε ενώπιον μιας απάτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Μπουβιέ έχει πληρώσει μόνο 5 εκατ. χωρίς καμία άλλη εγγύηση. Σημειώνω, εξάλλου, ότι στο Μονακό τα βασικά αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε προσκομίσει προέρχονται από στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας ή που έχουμε λάβει από την αμερικανική δικαιοσύνη. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο κ. Μπουβιέ δεν τυχάνει κακής μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη δεδομένου ότι έχει κατηγορηθεί για απάτη. Οι έρευνες που αφορούσαν στο πρόσωπό του ήταν επίσης πολύ περιορισμένες σε σύγκριση με εκείνες που αφορούσαν τους πελάτες μου.

Τι εννοείτε πολύ περιορισμένες;

Από την πρώτη κιόλας ακρόασή , ο κ. Μπουβιέ άρχισε να αμφισβητεί την αστυνομία και τη δικαιοσύνη του Πριγκιπάτου. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο ανακριτής είναι εντελώς άσχετος με την υπόθεση της δωροδοκίας, το ίδιο και εκείνος που ανέλαβε μετά. Ήταν αποκομμένοι από τον φάκελο της υπόθεσης. Ο κ. Μπουβιέ από την πλερά του χρησιμοποιεί τα στοιχεία από το κινητό της κυρίας Μπερσεντά ενώ εμείς απέχουμε από κάτι τέτοιο και με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να τραβάει την προσοχή μακρυά από την υπόθεση απάτης. Πρόκειται για μεγάλη δεξιοτεχνία. Μόνο που στο δικαστήριο δεν «παίζουμε τον παπά» αλλά εφαρμόζουμε το νόμο.

Για ποιό λόγο ο κ. Ριμπολόβλεφ δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να «προσωποποιήσει» κατά κάποιο τρόπο την υπεράσπισή του;

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διακριτικό άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει την τάση να εκφράζεται δημόσια. Ίσως να έβγαινε κερδισμένος από κάτι τέτοιο αλλά θεωρώ ότι όταν βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας δικαστικής υπόθεσης τέτοιας φύσεως είναι καλύτερα να αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Και αδίκως του «χρεώνουν» ότι προσπαθεί να επέμβει. Η στάση του είναι σεβαστή παρά το γεγονός ότι μπορεί να τον αδικεί σε σχέση με τον κ. Μπουβιέ ο οποίος γυρνάει από δημοσιογράφο σε δημοσιογράφο.

Στο Παρίσι κάνουν λόγο για «Monaco Gate»...

Αυτό είναι ένα σχήμα λόγου. Δεν υπάρχει επ' ουδενί «Μοnaco Gate». Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τις συνέπειες που θα έχει αυτή η υπόθεση για όλους, αλλά στην πραγματικότητα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το θέμα θα ξεφουσκώσει σαν μπαλόνι. Δεν έχει να κάνει με κανενός είδους «επιχείρησης σκούπας» στο Μονακό. Με την πάροδο του χρόνου θα διαφανoύν ο ρόλος της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας του Μονακό.

Θεωρείτε ότι άτομα που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να σπείρουν ζιζάνια στο Πριγκιπάτο;

Δεν ξέρω τίποτα. Δεν έχω στοιχεία ούτε για να υποστηρίξω ούτε για να αποκλείσω κάτι τέτοιο. Θεωρώ κυρίως ότι ο κ. Μπουβιέ χρησιμοποίησε αυτά τα γεγονότα για να τους δώσει διαστάσεις, τις οποίες δεν έχουν. Και εκεί είναι όλος ο κυνισμός του. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική διάσταση επειδή παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επειδή εξέφρασε την άποψή του ο πρίγκηπας αλλά δεν μπορώ να τα αξιολογήσω. Ανεξάρτητα από τα ηθικά ζητήματα που ενδέχεται να θέτουν ορισμένες συμπεριφορές, δεν νομίζω ότι υπήρξε έλλειψη ακεραιότητας στη διεξαγωγή της όλης διαδικασίας.

Η υπεράσπιση του κ. Μπουβιέ ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση για ακύρωση της διαδικασίας για την υπόθεση απάτης...

Το διάβασα στα Μέσα αλλά δεν έχουμε λάβει την αίτηση. Ένας από τους δικηγόρους του ανακοίνωσε μια ημερομηνία ακρόασης η οποία δεν υφίσταται. Eίναι κάτι που το περίμενα και δεν έχω κανένα θέμα. Μπορώ να σας πω μάλιστα ότι αν ο κ. Μπουβιέ είχε οδηγηθεί σε κάποιο άλλο δικαστήριο θα είχε υποστεί πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Θα υπήρχε κίνδυνος κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων σε όλο τον κόσμο και το ενδεχόμενο δικαστικού ελέγχου θα ήταν αρκετά πιθανό, αν όχι σίγουρο. Για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να διαγράψει από μακρυά τα μηνύματα στο BlackBerry τηλέφωνο του, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς.

ΠΗΓΗ: reader.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα