Ντομινίκ Φιγιόν, o μικρός "jazz" αδελφός του Φρανσουά

Ο μικρότερος αδελφός του υποψήφιου της κεντροδεξιάς είναι πιανίστας της τζαζ, αφοσιωμένος στις νότες του. Ένα είδος επαναστάτη επίσης... Ας μάθουμε κάποια πράγματα γι αυτόν.

«Δεν ήταν εύκολο, αλλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της οικογενειακής μου κατάστασης αρχίζουν να εξισορροπούν μέσα μου και νιώθω υπέροχα να έχω έναν αδελφό σαν αυτόν (εννοεί τον Φρανσουά), χωρίς καμία σκιά επάνω του και χωρίς βαρίδια στα πόδια του».

Τη δήλωση αυτή είχε κάνει το 2012, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τη νύφη του Πενέλοπε, γράφει το Nouvel Observateur.

Λόγω των πυκνών φρυδιών του και

της εξαιρετικής ομοιότητάς του με τον διάσημο πολιτικό αδελφό του, ο Ντομινίκ Φιγιόν αρέσκεται να επαναλαμβάνει μια πρόταση που ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία: «Εάν βάλω κουστούμι και τραβήξω στο πλάι τη χωρίστρα, θα πεθάνω».

Γεννημένος το 1968 (χρονιά-ορόσημο στη νεότερη πολιτική ιστορία της Γαλλίας), ο Ντομινίκ Φιγιόν έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους, εκ των οποίων ο τελευταίος έχει τίτλο «Γεννημένος το '68». Δεν κρύβει ότι λατρεύει την τζαζ, αυτήν την υπερ-ελεύθερη μουσική, δύσκολη για πολλούς, έξω από νόρμες και σύνορα, δομημένη στην ελευθερία αυτοσχεδιασμού του ενός σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μουσικούς. Εν συντομία, μια τέχνη που στόχο έχει την πλήρη ενασχόληση του να αναζητάς ελεύθερα, να καινοτομείς, να εκφράζεσαι, όπως έχει πει ο Φρανσουά Φιγιόν αναφερόμενος, σε κάτι άλλο βέβαια, στο βιβλίο του "Faire" (Κάνω).

Ο Ντομινίκ μεγάλωσε σε προάστιο της Σαρτ, ακούγοντας τους δίσκους των μεγάλων αδελφών του, Πιερ, Αρνό και Φρανσουά και ονειρευόταν να γίνει «ερμηνευτής ερωτικών τραγουδιών», αν και τραγουδά φάλτσα, όπως ομολογεί. Την εποχή εκείνη, ο νεαρός Ντομινίκ μαγεύεται από τους Beatles, Pink Floyd, Jeffrson Airplane.

Ανακαλύπτει τη μαύρη αμερικάνικη μουσική την ημέρα που ο Φρανσουά, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνει στο σπίτι τον δίσκο του Μάικλ Τζάκσον «Off the Wall». Τον συναρπάζει το τραγούδι «Don’t Stop ‘til You Get Enough» ( Μην σταματάς όσο αντέχεις, σε ελεύθερη απόδοση).

Στα 17 του, ο αυτοδίδακτος μουσικός ξεκόβει από τη ροκ, πουλάει το συνθεσάιζερ και τα ντραμς του για να στραφεί στη βραζιλιάνικη μουσική... που ανακάλυψε χάρη στο τραγούδι «Fais comme l’oiseau» του γνωστού Γάλλου μουσικοσυνθέτη Μισέλ Φιγκέν. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι διασκευή του βραζιλιάνικου «Você Abusou» (Ζήσε σαν πουλί, στον καθαρό και φρέσκο αέρα...), Ωραία όλα αυτά, χάνει όμως δύο φορές το επίδομα ανεργίας μετά την άρνησή του να πιάσει δουλειά.

Οι φιλίες του είναι μακριά από εκείνες της πολιτικής του οικογένειας. Είναι κυρίως από τον κόσμο της μουσικής, αν και αυτοί ανήκουν σε διαφορετικά ιδεολογικά επίπεδα. Εδώ μιλάμε για μελωδίες, όχι για παλινωδίες...

Το 2013 είδαμε τον Ντομινίκ Φιγιόν να «κάνει ειρήνη με τους εξτρεμιστές»: έπαιξε στην Γιορτή της Ουμανιτέ ( Fête de l’Huma).

* Η Ουμανιτέ - L' Humanite - είναι η επίσημη εφημερίδα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Fête de l’Huma είναι πολιτική και πραγματοποιείται κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή πολλών κομμουνιστικών κομμάτων.

Ζει σε ένα μικρό χωριό 1.507 κατοίκων, στο Loges-en-Josas, αρκετά έξω από τις Βερσαλλίες, το οποίο μοιάζει αρκετά με την Ουαλία, πατρίδα της νύφης του - συζύγου του Φρανσουά, Πενέλοπε. Η δήμαρχος της περιοχής είναι υπεύθυνη για την τοπική αυτοδιοίκηση στο «σχέδιο-ορόσημο» του Φρανσουά Φιγιόν. Στο μέρος αυτό, όμως, έζησε και ο ποιητής του Μεσαίωνα Φρανσουά Βιγιόν, ο κατά τον Ρεμπώ γενάρχης των «καταραμένων ποιητών». Ποιητής που ανάλωσε τη ζωή του στις φυλακές, λόγω της άσωτης ζωής του.

Ο Ντομινίκ έχει τουλάχιστον δύο κοινά σημεία με τη νύφη του, τη «διακριτική» Πενέλοπε Φιγιόν. Όπως εκείνη, δεν ενδιαφέρεται για την πολιτικολογία. Επίσης, δεν γνωρίζει τον πρώην διευθυντή του πολιτιστικού περιοδικού Revue des deux mondes, Μισέλ Κρεπού.

* Υπενθυμίζουμε ότι η Πενέλοπε έχει επίσης κατηγορηθεί ότι εργαζόταν ως μισθωτή από τον Μάιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013 στο περιοδικό αυτό, ιδιοκτησίας του Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, φίλου του Φιγιόν, με μηνιαίες αποδοχές 5.000 ευρώ. Ο διευθυντής του περιοδικού, Μισέλ Κρεπού, είχε δηλώσει στις αρχές του χρόνου «κατάπληκτος» όταν ενημερώθηκε σχετικά. «Δεν συνάντησα ποτέ την Πενέλοπε Φιγιόν, ούτε την είδα ποτέ στα γραφεία του περιοδικού. Έχει υπογράψει δύο ή τρία άρθρα», είχε πει.

Τέλος, ο Ντομινίκ, λόγω και της ιδιότητάς του ως μουσικού, τηρεί σιγή ιχθύος αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Canard enchaîné» για τον αδελφό του, ενώ έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως στο πλάι του. Εκκωφαντική σιωπή. Σιωπή, η οποία, όπως λένε, αρχίζει να έχει βαρύτητα.

Πηγή: Le Nouvel Observateur, AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα