Ντοκουμέντο ΕΡΤ:Γιατί ο Μακάριος είπε να μην έρθει Κύπρο η Μελίνα

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο δημοσιεύει η ΕΡΤ μέσα απ’ το ψηφιοποιημένο αρχείο της. Πρόκειται για απόσπασμα του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τη Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή.

Η Μελίνα Μερκούρη βρίσκεται στην Κύπρο και συνομιλεί με τον απλό λαό όπως, τις γυναίκες συζύγους και μητέρες

των αγνοουμένων, με στρατιωτικούς και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, με τον Γλαύκο Κληρίδη, τότε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Σε κάποιο σημείο μάλιστα της συνέντευξης, ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει γιατί είχε ζητήσει να μην έρθει στην Κύπρο η Μελίνα Μερκούρη. Η ίδια μάλιστα στη συνέχεια της συνομιλίας τους, τον ευχαριστεί γι' αυτή του την παράκληση.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη μεγάλη πορεία γυναικών προς τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής, όπου περιέχεται ομιλία του Μακάριου, καταγράφει μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων στους καταυλισμούς των προσφύγων και σε κεντρικό δρόμο της διχοτομημένης Λευκωσίας και περιηγείται στη στρατιωτική βάση της βιομηχανικής περιοχής Σοπάζ.

Παράλληλα, μεταδίδει συνεντεύξεις Τουρκοκυπρίων της Κυρήνειας από υλικό που παραχωρεί ολλανδικό συνεργείο με πλάνα από τα κατεχόμενα. Αποτυπώνεται, επίσης, η ερμηνεία της Μ.Μερκούρη στο τραγούδι της Ελένης Καραΐνδρου, σε στίχους Κ. Χ. Μύρη «Αντινανούρισμα».

Το ντοκιμαντέρ, που βρέθηκε σχεδόν ακέραιο τρία χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΤ 1 στις 6 Μαρτίου 1997, ως φόρος τιμής στην ίδια.

Σκηνοθεσία: Μελίνα Μερκούρη
Παραγωγή: Δημήτρης Ποντίκας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Καμπάνης

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα