Ντομπρόβσκις: Μειώνονται τα ΜΕΔ στην Κύπρο αλλά…

Τα επόμενα βήματα για τη μείωση των ΜΕΔ σε Κύπρο και Ελλάδα, περιγράφει στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος Β. Ντομπρόβσκις.

To επίπεδο των Μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Κύπρο και την Ελλάδα μειώνεται, αλλά το σημείο εκκίνησης

παραμένει υψηλό και απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών, λέει στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε συνέντευξή του προς το ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος περιγράφει την κατάσταση και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στις δύο χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ΜΕΔ, την Ελλάδα και την Κύπρο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη παρουσίαση από πλευράς Κομισιόν των ετήσιων εκθέσεων για την πρόοδο στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Ο Αντιπρόεδρος μεταφέρει την πρόθεση της Κομισιόν να συζητήσει με την Ελλάδα την πιθανή δημιουργία μιας οντότητας ή οχήματος για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των Ελληνικών Τραπεζών και εκτιμά ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση της συγχώνευσης της eurobank, και θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί το αν και κατά πόσο η τράπεζα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που ενέχει από τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Ερωτηθείς για το τι προβλέπει η έκθεση για την πορεία μείωσης των ΜΕΔ στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις δύο χώρες με τα χειρότερα επίπεδα ΜΕΔ στην ΕΕ, ο Αντιπρόεδρος απαντά: "Σήμερα θα παρουσιάσουμε την 3η έκθεση προόδου για τα ΜΕΔ και την έκθεση προόδου για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Οι δύο αυτές εκθέσεις θα πάνε ως συνεισφορά στη Σύνοδο της Ευρωζώνης. Πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες η Σύνοδος θα είναι ορόσημο για αποφάσεις επί των επομένων βημάτων για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια νομισματική ένωση που να αντέχει τις κρίσεις και να έχει διεθνή ρόλο".

"Είχαμε πολλές συζητήσεις, για μείωση των επισφαλειών στο τραπεζικό σύστημα και τον διαμερισμό των κινδύνων με αλληλεγγύη. Η μείωση του επιπέδου των ΜΕΔ είναι καθοριστική προς αυτό και τα καλά νέα είναι ότι τα ΜΕΔ μειώνονται. Ωστόσο η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα".

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις για τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για να αναλάβει τα ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών, ο Αντιπρόεδρος σημειώνει: "Ως προς την πρόταση να δημιουργηθεί στην Ελλάδα κάποια εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών έχουν γίνει μεν κάποιες συζητήσεις, αλλά είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η Κομισιόν είναι ανοιχτή να συζητήσει αυτή την προοπτική με τις ελληνικές αρχές. Υπάρχει μεν πρόοδος ως προς τη μείωση των ΜΕΔ, αλλά χρειάζεται κι άλλη".

Σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο, τη χώρα με το 2ο μεγαλύτερο πρόβλημα, απαντά: "Στην Κύπρο το επίπεδο των ΜΕΔ μειώνεται συνεχόμενα από το τέλος του 2015 και αναμένεται να συνεχιστεί η καθοδική τάση ακόμα πιο έντονα κατά το δεύτερο μισό του έτους, όταν ένα πορτφόλιο μεγάλου μεγέθους θα αφαιρεθεί από το τραπεζικό σύστημα, υποστηριζόμενο από ένα σημαντικό όγκο ΜΕΔ που θα πουληθούν".

"Στην Κύπρο, όπως είπαμε, έχουν εφαρμοστεί λύσεις που είναι bank specific, δεν έχουν επίπτωση στον φορολογούμενο, ο οποίος δεν επωμίζεται το κόστος, με προστασία στους καταθέτες, και μέχρι στιγμής έχουν διαγραφεί από το σύστημα περί τα 6 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Ερωτηθείς για το τι λείπει από το μείγμα πολιτικής στις δύο χώρες, αλλά και για τις σχεδιαζόμενες προτάσεις για δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για τη διαχείριση των ΜΕΔ, τονίζει: "Καταρχήν είναι θετικά τα νέα ότι το επίπεδο των ΜΕΔ μειώνεται παντού στην ΕΕ και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα και την Κύπρο, τις δύο χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα και τον μεγαλύτερο όγκο ΜΕΔ".

"Σε γενικές γραμμές, στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνει επιτέλους μια σημαντική συζήτηση για το πώς το τραπεζικό σύστημα δίνει δάνεια και το πώς θα λειτουργούν στο μέλλον τα λεγόμενα “loan enforcement elements”. Βεβαίως με την Ελλάδα δουλέψαμε πολύ στενά για το θέμα, ήταν μια από τις δομές εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Και, ναι, οι μεταρρυθμίσεις μόλις τώρα αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Στην περίπτωση της Κύπρου, η επέμβαση σε σχέση με το πρόβλημα των ΜΕΔ ήταν “bank specific”. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περισσότερη δουλειά".

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, τη στιγμή που παρουσιάζεται η τάση συγχωνεύσεων ώστε να “διυλισθεί” το επίπεδο των ΜΕΔ και να καταστεί διαχειρίσιμο, ο Β. Ντομπρόβσκις απαντά: "Σε σχέση με την συγχώνευση της Eurobank θα πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε πλήρως τις συνέπειες αυτής της κίνησης. Για να την αξιολογήσουμε θέλουμε καταρχήν περισσότερες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια θα την αναλύσουμε και θα την αξιολογήσουμε, ειδικά στο εποπτικό επίπεδο. Πρέπει, αφενός, να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αφετέρου να διαπιστώσουμε αν η ίδια η Εurobank τηρεί τους κανόνες και τις υποχρεώσει που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς και πρέπει να εξετάσουμε την υπόθεση αναλυτικά".

Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών, εξηγεί: "Σε σχέση με το πλαίσιο για τα ΜΕΔ στην Ελλάδα, όπως είπα, υπάρχει πια το σωστό πλαίσιο και μια σειρά από ρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τώρα μας μένει να ξανασυζητήσουμε τον Νόμο Κατσέλη. Η περίοδος εφαρμογής του νόμου λήγει και οι ελληνικές αρχές μάς μετέφεραν τη βούλησή τους να την επεκτείνουν. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ο νόμος, απαράλλακτος. Πρέπει να είναι κάτι πιο στοχευμένο, κάτι που να αφορά μόνο τους πλέον ευάλωτους και να μην αφήνει διόδους στους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να τον εκμεταλλευτούν".

Ερωτηθείς για το τι αναμένουμε σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με τη στρατηγική μείωσης των ΜΕΔ, αλλά και την τραπεζική ένωση γενικότερα, τονίζει τα εξής: "Υπάρχει πρόοδος και στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο δράσης και για τα προληπτικά backstops, την εξωδικαστική κατάσχεση εμπράγματων εγγυήσεων, αλλά και το νομικό πλαίσιο για τη 2η ευκαιρία. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο σε σχέση με το τραπεζικό πακέτο. Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις για τα ισχυρότερα περιθώρια bail in, και να κάνουμε ταυτόχρονα τη ζωή των μικρών τραπεζών ευκολότερη".

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ιταλία και μετά την όλη μάχη σε επίπεδο εντυπώσεων για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Αντιπρόεδρος εξηγεί το πώς έχουν επηρεαστεί οι τράπεζες: "Σε σχέση με την Ιταλία, αν δούμε την υπόθεση των ΜΕΔ αποκομμένη από το υπόλοιπο πλαίσιο, τότε ναι έχουν εφαρμοστεί μια σειρά από εξειδικευμένες ως προς τις τράπεζες λύσεις (bank specific solutions), και τα ΜΕΔ όντως μειώνονται. Όμως, όπως ξέρετε, υπάρχει ένα σύστημα κρατικών εξασφαλίσεων. Με την άνοδο των spread το σύστημα κρατικών εξασφαλίσεων έχει γίνει πλέον πιο ακριβό. Αυτές είναι οι παράπλευρες απώλειες της ευπάθειας. Ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί τη γενική οικονομία. Η Ιταλία δεν κινδυνεύει απλά με μια διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Ο ίδιος της ο προϋπολογισμός είναι αντιπαραγωγικός για την ανάπτυξη και την ιταλική οικονομία. Η δημοσιονομική τροχιά είναι αντιπαραγωγική. Οδηγεί σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, υψηλότερα επιτόκια και αναιρεί την ίδια την προσπάθεια τόνωσης που επικαλείται. Χάνεται η εμπιστοσύνη στις επενδύσεις, μειώνεται η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό, τα δάνεια γίνονται πιο ακριβά. Είμαστε σε στενή επαφή με τις ιταλικές αρχές. Ήμουν και εγώ στο δείπνο με τον Πρωθυπουργό Κόντε το περασμένο Σάββατο. Το υψηλό κόστος έχει επιπτώσεις στις τράπεζες: αυξημένα επιτόκια και πτώση των τιμών των μετοχών".

Τέλος, εξηγεί ότι, προς το παρόν, η εκδήλωση προθέσεων της ιταλικής πλευράς για συμβιβασμό δεν δείχνει να είναι επαρκής: "Καταρχήν θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το Συμβούλιο των Κρατών Μελών είχε ζητήσει διόρθωση κατά 0.6 μονάδες σε διαρθρωτική προσπάθεια από τα περσινά επίπεδα και έχουμε επιδείνωση 1,2 μονάδες. Άρα χρειάζεται μια σοβαρή και μεγάλη διαρθρωτική προσπάθεια. Το 2.1 εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει να είναι αρκετό".

Keywords
Τυχαία Θέματα