Ντιμιτροφ: Εμμένει στη «μακεδονικότητα» των Σκοπίων

28 μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας επιμένει στη χρήση των όρων Μακεδόνας και Μακεδονικός.

Μιλώντας στο ''Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων'', ο Νικολά Ντιμιτρόφ, δεν δίστασε, μάλιστα, να προτείνει τη χρήση του όρου τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους Σκοπιανούς.

''Δύο χώρες της Ευρώπης, το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι

στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέγει ότι είναι Μακεδόνας, παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας ''Μακεδόνας'' λέγει ότι είναι η χώρα του, σκέφτεται κάτι άλλο. Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη''.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ υποστήριξε, παράλληλα, ότι η μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, όπως αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ζήτημα, άλλωστε, της αναγνώρισης της γλώσσας και της ταυτότητας ως μακεδονικής ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα, που έθεταν εδώ και μια δεκαετία τα Σκόπια, προκειμένου να συναινέσουν σε λύση του ονοματολογικού.

Του λόγου το αληθές καταμαρτυρεί το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο της
αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, που δημοσιεύει το ''ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ'' και στο οποίο αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση των Σκοπίων θα δεχόταν μια συμφωνία με το όνομα ''Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας'', αλλά με γλώσσα και εθνικότητα μακεδονική και όχι βορειομακεδονική, όπως και έγινε.

Στα Σκόπια, πάντως, ενόψει του δημοψηφίσματος, οι καμπάνιες υπέρ του ''ΝΑΙ'' εντείνονται μέρα με τη μέρα, γεγονός που προκαλεί αναβρασμό στο εσωτερικό της Ελλάδας, με τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις να προετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο μεγάλο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα