Νομική ανάλυση του περιστατικού ρατσισμού και βίας στη Λάρνακα

Μετά από σκέψη για το επίμαχο συμβάν ρατσισμού και βίας, οφείλω ως νομικός να αναφέρω ότι πέραν των αδιαφιλονίκητων αδικημάτων ρατσιστικού μίσους, εξύβρισης, προσβολής της προσωπικότητας, της επίθεσης και της βίας έναντι της παραπονούμενης και, μάλιστα, μπροστά σε ανήλικο/ους, εγείρονται από νομικής πλευράς και θέματα παραβίασης δικαιωμάτων και των υπόπτων τριών γυναικών, καθώς και του εμπλεκόμενου ανηλίκου ή ανηλίκων. Διότι και εκείνων τα δικαιώματα έχουν επίσης παραβιαστεί, καθώς επίσης και του εμπλεκόμενου ανηλίκου ή ανηλίκων

από την παραπονούμενη με το να ανεβάσει το σχετικό βίντεο χωρίς να λάβει μέτρα για να προφυλάξει τις ταυτότητες των προσώπων κατά των οποίων, όσον δικαιολογημένα, εξεγείρεται.

Ο τρόπος της δημόσιας έκθεσης και διασυρμού των τριών κατηγορούμενων ενώπιον όλης της κοινωνίας, με σκοπούμενη την έκταση που θα έπαιρνε η προβολή και ο διασυρμός αυτός, εγείρει και θέματα που άπτονται της ασφάλειας και ταυτότητας τόσο των ιδίων των διασυρόμενων αλλά και των εμπλεκόμενων ανηλίκων. Για αυτό τον λόγο είναι ορθό και φρόνιμο όλοι μας, έστω και τώρα, να διαγράψουμε οποιεσδήποτε δημοσιεύσεις, όπου φαίνονται πρόσωπα και άλλες πληροφορίες προσωπικών δεδομένων.

Βεβαίως, η παραπονούμενη σαφώς εκτέλεσε το καθήκον της, ως πολίτης, προσπαθώντας να αμυνθεί του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, το οποίο κτύπησε το όχημα της μίας εκ των τριών υπόπτων γυναικών. Εύγε της και για το θάρρος αλλά και την ψυχραιμία της μπροστά σε όλη αυτή την επίθεση που της έγινε, ενώ ήταν μόνη, βράδυ σε ένα πάρκιγκ. Δυστυχώς, όμως, αν και αντιλαμβανόμαστε όλοι την ψυχική της κατάσταση, σε μια εξελισσόμενη διένεξη που περιέλαβε επιθετικές και υβριστικές εκφράσεις των τριών υπόπτων εναντίον της, το να ανεβάσει το βίντεο αυτούσιο, χωρίς να καλύψει πρόσωπα και ειδικά αυτό των ανηλίκων, την κατέστησε την ίδια παραβάτιδα άλλων νομοθεσιών. Οι νόμοι γίνονται για την προστασία όλων των πολιτών. Καλών, κακών, δικαίων και αδίκων. Ανήκει, εύλογα, στα δικαστήρια το δικαίωμα να τιμωρούν και όχι στους πολίτες. Διαφορετικά γινόμαστε ζούγκλα. Αν και το κοινό αίσθημα όλων είναι εναντίον των τριών υπόπτων, εντούτοις οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι και η αναπαραγωγή, δημοσιοποίηση και ανάρτηση του εν λόγω βίντεο από την παραπονούμενη αντίκειται σε άλλη/ άλλες νομοθεσίες.

Θα μπορούσε η παραπονούμενη να καλύψει τα πρόσωπα για να περάσει το μήνυμά της στον κόσμο, τον ίδιο σάλο θα έκανε, και το αυθεντικό βίντεο θα έπρεπε να το παραδώσει στον δικηγόρο της και στην αστυνομία για τα δέοντα. Η έκταση που έχει λάβει το θέμα, ασχέτως εάν θεωρούμε ότι αξίζει στις τρεις γυναίκες τιμωρία για την όλη συμπεριφορά τους, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η αναμετάδοση του βίντεο ως είχε, καθιστά την παραπονούμενη αυτόκλητη τιμωρό, αφού με την πράξη της έλαβε τον νόμο στα χέρια της, με πρόθεσή της να εκθέσει και να διασύρει τις ύποπτες με τη δημοσίευση. Σαν αποτέλεσμα, τώρα, προκαλείται κύμα ρητορικής μίσους εναντίον των τριών αυτών γυναικών.

Είναι αμφίβολο αν το δικαστήριο θα επέβαλλε ποινή που να είχε τέτοιες επιπτώσεις στις ζωές τους όπως τις έχει ήδη τιμωρήσει η κοινωνία. Επιπτώσεις που μπορεί ηθικά να μας ικανοποιούν τώρα, στο φως της κατάπτυστης συμπεριφορά των τριών υπόπτων, ωστόσο, πρέπει να μας βάλει σε σκέψη για το αν θα πρέπει οι νόμοι, όπως εν προκειμένω εκείνοι της προστασίας της ταυτότητας και των προσωπικών δεδομένων, να γίνονται σεβαστοί για να μην μετατραπούμε σε ζούγκλα αυτοδικίας και εκδικητικότητας και η επιβολή ποινής να παραμένει αποκλειστικά στον ρόλο και τον θεσμό του δικαστηρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα