Νικόλας: Το ΔΗΚΟ δικαιούται να έχει άποψη στον ενδιάμεσο

Τις εξελίξεις στο κυπριακό από τη διάσκεψη της Γενεύης και μετά και τους λόγους της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ανέλυσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε ομιλία του σε Περιφερειακή Συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, στο Πολέμι της Πάφου.

«Η διάσκεψη της Γενεύης απέτυχε κυρίως λόγω της τούρκικης αδιαλλαξίας. Αυτή η αδιαλλαξία όμως ενθαρρύνθηκε από τις δικές μας υποχωρήσεις. Η τακτική των ‘‘γενναιόδωρων προσφορών’’, οδήγησε στην αποθράσυνση της Τουρκίας και στην ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας της, εφόσον ‘‘δώσαμε’’ τα πάντα,

ή σχεδόν τα πάντα, στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και αφαιρέσαμε κάθε κίνητρο από την Τουρκία για να συμβιβαστεί στα υπόλοιπα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμορφώθηκε προς τις τουρκικές αξιώσεις, είτε αυτές αφορούν την ουσία, είτε αφορούν τη διαδικασία. Η Τουρκία αποθρασύνθηκε. Μας είδε έτοιμους να τα δώσουμε όλα και απαίτησε τα πάντα. Έχουμε ενώπιον μας, μια παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και ακολούθως αναφέρθηκε στις εξελίξεις που προέκυψαν από την ψήφιση της τροπολογίας της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις και την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία θα ανατρέψει την τροπολογία:

«Οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Οι μυστικές διαβουλεύσεις και τα μυστικά δείπνα, έκαναν τη δουλειά τους. Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, υπέκυψαν, για μια ακόμα φορά, στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς. Εξευτέλισαν το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξευτέλισαν την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλά, το πιο επιζήμιο, είναι ότι εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού. Η στάση της κυβέρνησης και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της στρατηγικής Αναστασιάδη στο κυπριακό, της πολιτικής των υποχωρήσεων, των υπαναχωρήσεων και της συμμόρφωσης με τις τουρκικές αξιώσεις», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και είπε ότι στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και στρατηγική και να εφαρμοστεί νέα στρατηγική.

«Ένας τρόπος υπάρχει να αλλάξει η αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθείται σήμερα στο κυπριακό, στα θέματα της οικονομίας και τα υπόλοιπα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης: Να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση.Ο ενδιάμεσος χώρος έχει ένα ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει. Οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή ενώπιον του λαού. Ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε αναπτύξει τέτοιες πρωτοβουλίες, για να κάνουμε ότι είναι δυνατό, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτή την συνεργασία και να δώσουμε μία εναλλακτική επιλογή στο λαό μας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέληξε:

«Το Δημοκρατικό Κόμμα, επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι υποψήφιος τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο και ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια, τα οποία θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον υποψήφιο. Έχουμε άποψη, θα την μεταφέρουμε σε όλα τα κόμματα, με τα οποία επιδιώκουμε να συνεργαστούμε και ελπίζουμε πως θα έχουμε κατάληξη στο συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ότι αφορά μια κοινή πολιτική απόφαση. Από εκεί και πέρα, δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε τη δική μας άποψη σε κανένα, είναι συνεργασία που επιδιώκουμε και η συνεργασία φυσικά απαιτεί το σεβασμό και εμείς σεβόμαστε απόλυτα όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με τα οποία επιδιώκουμε να έχουμε συνεργασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα