Νέα σχολική χρονιά: Απασχολούν τα τετράμηνα, τα GCE και οι περιφράξεις

Λίγο πριν την έναρξη της νέα χρονιάς και το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων έχει επανέλθει στο προσκήνιο, μετά και την χθεσινή σχετική ανακοίνωσης της οργάνωσης των καθηγητών, ΟΕΛΜΕΚ.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης, σημείωσε πως, «εμείς κρίνουμε ότι ακόμη και μετά την παρέμβαση του υπουργού του ΔΗΚΟ

και την αλλαγή των κανονισμών για τα τετράμηνα, δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία των τετραμήνων η οποία είναι αντίθετη με τον προορισμό του δημόσιου σχολείου. Έχουμε ήδη εξαγγείλει δια μέσου της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Αντιπροσώπων, ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά στο πλευρό των μαθητών».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν απεργίες τον Δεκέμβριο, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε πως κορύφωση θα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση με την μεταρρύθμιση αυτή θέλει στέλνει τους μαθητές στα φροντιστήρια ή την παραπαιδεία, «και θέλουν να δείξουν ότι το δημόσιο σχολείο έχει χρεωκοπήσει».

Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τα GCE, ο κ.Νικολαΐδης ανέφερε πως πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα.

«Οι συγκεκριμένοι που αποφάσισαν για τα GCE είναι οι ίδιοι που εισηγούνταν αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο. Θέλουν να πρωτοτυπήσουν. Γίνεται μια χώρα που έχει συγκεκριμένη διαδικασία εισδοχής να υιοθετεί κάτι διαφορετικό; Γίνεται στην ιατρική να υπάρχουν αδιάθετες θέσεις; Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θέλουν να βολέψουν κάποιους συγκεκριμένους μέσα από διαδικασίες που είναι ρατσιστικές», είπε.

Οι γονείς

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, δήλωσε πως, «οι κανονισμοί για τα τετράμηνα έχουν περάσει μετά από άτυπη συμφωνία όλων μας όσον αφορά την αξιολόγηση μαθητών και θα πρέπει θα εργαστούμε όλοι ώστε να δουλέψει ορθά αυτή η αξιολόγηση. Η διαδικασία περνά από το Υπουργείο Παιδείας είναι νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει όλοι να την σεβαστούμε».

Σε σχόλιο για το θέμα που προέκυψε με τα GCE, ο κ. Νικηφόρου σημείωσε πως έχει ζητήσει να γίνουν συναντήσεις με τους Πρυτάνεις και θα τοποθετηθούν.
Όσον αφορά τις περιφράξεις, ο κ.Νικηφόρου σημείωσε πως δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που αυτές υλοποιούνται, βλέπουμε μια καθυστέρηση στην Λάρνακα και θα έχουμε συνάντηση με την Σχολική Εφορία τις επόμενες ημέρες.

Από πλευράς του, ο κ. Νικολαιδής, σημείωσε επίσης πως υπάρχουν σχολεία σε Λάρνακα και Λεμεσό που δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες. «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τους μαθητές, είχαμε συζητήσει την πιθανότητα μέτρων αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα