Λοϊζίδου: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στη δημοσιοποίηση Λίστας Γιωρκάτζη

Στη Βουλή ρίχνει το γάντι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο Κοινοβούλιο για το εάν ή όχι επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της πολύκροτης Λίστας Γιωρκάτζη

Θεμιτό προς το δημόσιο συμφέρον, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, λέγει η Ειρήνη Λοϊζίδου, η οποία ξεκαθαρίζει πως η ουσία του ζητήματος είναι να διαφανεί κατά πόσον Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα τη θέση τους, έτυχαν ευνοιοκρατικών δανειοδοτήσεων ή διαγραφών δανείων. 

 «Στο

ερώτημα κατά πόσον μπορεί να δημοσιευτεί η λίστα για σκοπούς διαφάνειας και λογοδοσίας η απάντηση είναι ναι, εφόσον αυτή η Λίστα αποτελεί ολοκληρωμένη κατάσταση και περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα όλων των ΠΕΠ που έτυχαν ευνοϊκής ή προνομιακής μεταχείρισης», ανέφερε η Επίτροπος. 

Με την Επίτροπο να ξεκαθαρίζει το τοπίο, τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η Ad Hoc Επιτροπή, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τη λήψη απόφασης για δημοσιοποίηση ή μη αυτούσιας της λίστας Γιωρκάτζη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, παρά του ότι η πρώτη ανάγνωση της Λίστας δείχνει πως είναι ελλιπής, το κυβερνών κόμμα εμμένει στην αρχική του θέση και ζητεί τη δημοσιοποίηση της ως έχει.

Τη Δευτέρα αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση του ΑΚΕΛ, του οποίου επιθυμία ήταν όπως η λίστα επανακατεθεί στη Βουλή επικαιροποιημένη.  

Αυτά που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα πρέπει να δημοσιοποιηθούν, λέγει το ΔΗΚΟ, πλην όμως θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της Λίστας χωρίς προκριματική διαδικασία θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα.  

Η λίστα Γιωρκάτζη σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει τα ΠΕΠ που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, λέγει –υπεραμυνόμενος εαυτόν- ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους. 

 «Είναι με έκπληξη που είδα το όνομα μου να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα για το δάνειο, το οποίο έχω μαζί με τη σύζυγο μου και το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο. Το δάνειο αυτό το αναφέρω και στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες στη Βουλή, το οποίο είναι δημοσιευμένο και μπορεί όποιος θέλει να το μελετήσει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.  

Η λίστα πρέπει να τύχει μελέτης και δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια, υποστηρίζει η Αλληλεγγύη. Θέση, την οποία δεν ενστερνίζονται οι Οικολόγοι, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για τη στάση του Προέδρου της Βουλής

Έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της Λίστας ως έχει,  δηλώνει το ΕΛΑΜ.

Διαβάστε επίσης

Τα ερωτήματα για τη λίστα Γιωρκάτζη (BINTEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα