Μυστήριο πίσω από πίνακα του Ντα Βίτσι στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι

Ο Salvador Mundi ή αλλιώς ο Σωτήρας του Κόσμου, έργο που αποδίδεται στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ειδικά μετά την αναβολή της παρουσίασής του, από το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι.



Το 2017, ο οίκος Christie’s αποφάσισε να διαθέσει το αστρονομικό ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποκτήσει τον πίνακα που αποδίδεται στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Σωτήρας του Κόσμου.

Φέτος, ο πίνακας αυτός θα παρουσιαζόταν στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι

στις 18 Σεπτεμβρίου, όμως χωρίς αναλυτικές λεπτομέρειες το μουσείο την ανέβαλλε με μία λιτή ανακοίνωση «Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγες μέρες».

Όπως ήταν φυσικό, έντονη αναστάτωση προκλήθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους με σενάρια να κάνουν λόγο για μη αυθεντικό πίνακα.

Από την πλευρά του, το μουσείο αφήνει να εννοηθεί πως αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην παρουσίαση, αυτές προκύπτουν από την αποκατάσταση του πίνακα και όχι από την αυθεντικότητά του. Άλλωστε τόσο το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι όσο και εκείνο του Παρισιού, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα πιστοποίησης της αυθεντικότητας των έργων τέχνης.

Ο εν λόγω πίνακας έχει διχάσει και στο παρελθόν τους ειδικούς, καθώς μερικοί εξ αυτών θεωρούν πως είναι έργο του μαθητή του Ντα Βίντσι, Μπερναντίνο Λουίνι.

Ο αυθεντικός πίνακας που λέγεται πως είχε ζωγραφίσει για τον Βασιλιάς Λουί τον 12ο ο Ντα Βίντσι, πιστεύεται πως είχε καταστραφεί καθώς είχε εξαφανιστεί από το 1763 μέχρι και τις αρχές του 1900. Ο σερ Τσαρλς Ρόμπινσον είχε παρουσιάσει τον πίνακα ως έργο του Λουίνι και το 1958 πουλήθηκε από τον Sotheby’s για μόλις 45 λίρες.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα