Μυστική συνάντηση Εμίρη του Κατάρ με ExxonMobil για Κύπρο

Μυστικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγα 24ωρα στην Αθήνα, ανάμεσα στον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και σε αξιωματούχους του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο πανίσχυρος Εμίρης παρακάθισε σε incognito συνομιλίες με ανώτατα στελέχη της ExxonMobil στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»

στο κέντρο της Αθήνας, ενόψει των δύο προγραμματισμένων γεωτρήσεων στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, αρχής γενομένης των ερχόμενο Οκτώβριο.

Παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έχει κοινοποιηθεί ή διαρρεύσει προς το παρόν, η εν λόγω κίνηση δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία, δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, η οποία εξάλλου οδήγησε στην προσώρας αναβολή της γεώτρησης της εταιρίας ENI στο τεμάχιο «3» μετά την παρεμπόδιση του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συζητήσεις έγιναν ενόψει της έλευσης ειδικών σκαφών για λογαριασμό της Εxxon Mobil στην κυπριακή θάλασσα.

Όπως όλα δείχνουν, ο ισχυρός Εμίρης συναντήθηκε με τους συνέταιρούς του, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις και να μελετηθούν πιθανά σενάρια, καθώς η νευρική και απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας, προκαλεί ανησυχία στην κοινοπραξία, η οποία κάθε άλλο παρά επιθυμεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με την ENI από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό το οποίο απείλησε ακόμα και με βύθιση το ιταλικό γεωτρύπανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα φαίνεται πως επελέγη από τις δυο πλευρές ως «ουδέτερο έδαφος» για συνομιλίες, καθώς το Κατάρ έχει αποκλειστεί από τους γείτονές του με πρωτεργάτη την Σαουδική Αραβία, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην στάση που θα τηρήσει το εμιράτο απέναντι στην Τουρκία.

Κι αυτό διότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στην περιοχή, όπου υπήρξε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των γειτονικών αραβικών κρατών με το Κατάρ με πρόφαση ότι αυτό υποθάλπει την τρομοκρατία στον Κόλπο, η Τουρκία υπήρξε η βασική φωνή στήριξης και υπεράσπισης, με τις δυο χώρες να προχωρούν ακόμα και σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Εξάλλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευτεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κατάρ, παρά τις όποιες πιέσεις και απειλές.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι τόσο η Τουρκία, όσο και το Κατάρ συγκαταλέγονται στις χώρες που είναι σπόνσορες ριζοσπαστικών ιδεολογιών και της τρομοκρατίας εννοώντας σαφέστατα την ισλαμική τρομοκρατία.

Ως εκ τούτου, η στάση της κρατικής Qatar Petroleum η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία μαζί με την αμερικανική ExxonMobil στην Κύπρο, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ενώ δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι παρασκηνιακές πιέσεις που θα δεχτεί μέσω του Εμίρη, προκειμένου να επηρεαστεί η δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με σκοπό μέχρι και να ακυρωθεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα