Μυστική έκθεση ΟΗΕ για Λιβύη: Βρετανοί μισθοφόροι στο πλευρό του Χαφτάρ

Έξι Βρετανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην κομάντο των Royal Marine, κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε αποτυχημένη μισθοφορική αποστολή στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Η εμπλοκή πέντε ανδρών και μιας γυναίκας καταγράφεται σε μια εμπιστευτική έκθεση από ομάδα εμπειρογνωμόνων των

Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη που κάνει λόγο για «αξιοθαύμαστη θαλάσσια απόδραση των μισθοφόρων» μετά την αποτυχημένη αποστολή.

 Οι άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των πρώην Royal Marines Sean Callaghan Louw και του Andrew Scott Ritchie, ήταν μεταξύ περίπου 20 μισθοφόρων που ταξίδεψαν στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη τον Ιούνιο του 2019 σε μια σύμβαση που διοργάνωσε μια εταιρεία με έδρα τα ΗΑΕ με την επωνυμία Opus, σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται η Telegraph.

Η Amanda Perry, επιχειρηματίας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναγνωρίζεται και φέρεται να ήταν «διαμεσολαβητής του σχεδίου.

H Τelegraph σημειώνει πως η Perry είναι η CEO της Opus Capital Asset FZE, της εταιρείας που προσέλαβε δύο σκάφη που χρησιμοποιούνται από τον όμιλο. Είναι επίσης γραμματέας της εταιρείας Lancaster 6, μια επιχείρηση που ανήκει στον Christiaan Durrant, πρώην Αυστραλό πιλότο μαχητικών και κάτοικο της Μάλτας που επίσης κατονομάζεται και κατηγορείται ότι ήταν διαμεσολαβητής στην έκθεση.

Η «κάλυψη» για την αποστολή τους, που ονομάζεται «Project Opus», ήταν μια γεωφυσική και υπερφασματική έρευνα της Ιορδανίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι ερευνητές του ΟΗΕ πιστεύουν ότι είχαν προσληφθεί από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Στρατάρχη Χαφτάρ για να πετάξουν ελικόπτερα επίθεσης και να χρησιμοποιήσουν ταχύπλοα σκάφη  για να υποκλέψουν και να αναζητήσουν εμπορικά πλοία που φέρνουν τουρκικά όπλα στην Τρίπολη.

Η όλη επιχείρηση φαίνεται πως κόστισε τουλάχιστον περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια και αφορούσε 25 άτομα από έξι χώρες, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την παροχή «ένοπλης αεροπορικής   επίθεσης (συμπεριλαμβανομένων 6 πρώην στρατιωτικών ελικοπτέρων και τουλάχιστον 1 ελικοπτέρου επίθεσης Cobra), θαλάσσια απαγόρευση ..ένα Fusion and Targeting Cell με δυνατότητα στον κυβερνοχώρο στο αεροδρόμιο της Benina και δυνατότητες UAV»,  αναφέρει η περίληψη της έκθεσης του ΟΗΕ που επικαλείται η Telegraph.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ομάδα αναπτύχθηκε στις 27 Ιουνίου 2019. Αλλά κάτι φαίνεται να πήγε στραβά: στις 2 Ιουλίου ολόκληρη η ομάδα έκανε μια εκπληκτική διαφυγή 350 μιλίων δια θαλάσσης σε δύο φουσκωτά σκάφη.

Ανακρίθηκαν από την αστυνομία και αφέθηκαν ελεύθεροι κατά την άφιξή τους στη Μάλτα. Η έκθεση δεν λέει ποιος χρηματοδότησε την αποστολή, αλλά αναφέρει ότι οι συμφωνίες αφορούσαν τουλάχιστον 10 εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τη Μάλτα και τα ΗΑΕ.

Αν και δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες, η επιτροπή ανέφερε ότι σκέφτονται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε άτομα / οντότητες που εμπλέκονται στην επιχείρηση.

Κληθείς από την Telegraph να σχολιάσει η κ. Perry είπε: «Δεν έχω τίποτα να πω και οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και καταστροφικοί». Ο κ. Louw, ο οποίος διευθύνει τώρα μια στρατιωτική εταιρεία στο Crawley και ο κ. Ritchie, δεν απάντησαν  σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Wolfram Lacher, ερευνητής στη Λιβύη στο γερμανικό ινστιτούτο διεθνών υποθέσεων και υποθέσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η απόσυρση των μισθοφόρων και η ταυτόχρονη ανάπτυξη αεριωθούμενων αεροσκαφών υποδηλώνουν ότι η Τουρκία και η Ρωσία ενδέχεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός και της de facto  διαίρεσης  της χώρας μεταξύ των πελατών τους.

«Είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι τώρα. Δεν είναι πλέον μια σύγκρουση όπου όλοι παρεμβαίνουν με πληρεξούσιο», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα