Μογκερίνι: Με νομικές δυσκολίες η στρατιωτική φύλαξη συνόρων ΕΕ

Η ιδέα της Αυστριακής Προεδρίας για χρήση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι μία «χρήσιμη» συνεισφορά για την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με την Agence Europe.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες, και δη σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση μίας τέτοιας επιχείρησης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε σημερινό

της δημοσίευμα, η Αgence Europe αναφέρει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Mario Kunasek σημείωσε ότι το θέμα αυτό συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τους Ευρωπαίους εταίρους και θα απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ). Εξήγησε, παράλληλα, ότι η πρόταση αυτή στηρίζεται στην εμπειρία της Αυστρίας σε αυτό το πεδίο, η οποία διέθεσε στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό για την προστασία των συνόρων της χώρας.

Το θέμα είναι τώρα, κατέληξε, να βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί η ιδέα αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε έγγραφο που διανεμήθηκε στους αρμόδιους Υπουργούς, η Αυστριακή Προεδρία εξηγεί ότι θα πρόκειται για προσωρινή στρατιωτική υποστήριξη στις Αρχές πολιτικής προστασίας της χώρας σε περίπτωση μειζόνων μεταναστευτικών κρίσεων και μάλιστα εκτός του πλαισίου της ΕΠΑ. Η Βιέννη αντιλαμβάνεται αυτή τη βοήθεια ως «χρονικά περιορισμένη», μέχρις ότου η Frontex αναλάβει πλήρη επιχειρησιακά καθήκοντα, αναφέρει η Αgence Europe.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα