Μνημείο στο Χίθροου της μοιραίας πτήσης CY284 των Κυπριακών Αερογραμμών (ΦΩΤΟ)

Οι Βρετανικές Αερογραμμές (British Airways) συμφώνησαν στην ανέγερση αναμνηστικής πλάκας για τα 66 θύματα της μοιραίας πτήσης CY 284 των Κυπριακών Αερογραμμών,  η οποία πραγματοποιείτο με αεροπλάνο των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών, και το οποίο ανατινάχτηκε από βόμβα στις 12 Οκτωβρίου 1967 πλησίον του Καστελορίζου.

Ο Κομήτης 4B G-ARCO από το βιβλίο του συγγραφέα Simon Hepworth «Bealine Charlie Oscar: The Mystery of Flight CY284» που εκδόθηκε το 2018. Η φωτογραφία

με την άδεια του συγγραφέα.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι και γιατί ανατίναξαν τo αεροπλάνο της πτήσης CY 284 το 1967

Το αεροπλάνο τύπου Κομήτης εγγραφής  4B G-ARCO είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου με πρώτο σταθμό την Αθήνα και τελικό προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Η αναμνηστική πλάκα θα ανεγερθεί  στο Garden of Remembrance, St. George’s Chapel, στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Η τοποθεσία της πλάκας αντανακλά την αρχική αναχώρηση του αεροσκάφους για το μοιραίο του ταξίδι.

To Garden of Remembrance, St. George’s Chapel, στο αεροδρόμιο Heathrow

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία  ανήκει στην κα  Christine Marlborough, η οποία ζεί στην Αυστραλία,  θυγατέρα ενός των θυμάτων της τραγωδίας,  και η πραγματοποίησή της στην κα  Victoria Madden, Επί Κεφαλής Διεθνών Σχέσεων των ΒΑ   (Head of Global PR, BA). Η οποία με συγκίνηση δέχθηκε να προωθήσει την πρόταση και να γίνει δεχτεί. Παρόλες τις δυσκολίες του περασμένου έτους όσο και του τρέχοντος με τον Covid-19.

Η πλάκα θα περιλαμβάνει όλα τα ονόματα του πληρώματος και των επιβατών με επικεφαλίδα:

This plaque commemorates the 66 passengers and crew lost when Comet 4B G-ARCO of British European Airways operating flight CY284 on behalf of Cyprus Airways, crashed near Kastellorizo, Greece, on Thursday 12th October 1967.

They have never been forgotten.

Crew…

Passengers…

This plaque was kindly donated by British Airways PLC on behalf of the families and friends of the victims.

Διαβάστε επίσης:Ανακοίνωση British Airways για ανατίναξη πτήσης CY 284 του 1967

Ευχή όλων στο σύντομο μέλλον να ανταποκριθεί και η  Κυπριακή Κυβέρνηση με μια  τέτοια πρωτοβουλία στη Λευκωσία μετά από 54 χρόνια,  τιμώντας την μνήμη των 66 αθώων θυμάτων,  που θυσιάστηκαν για αλλότριους πολιτικούς σκοπούς της τότε εποχής.

Φανούλα Αργυρού - Δημοσιογράφος/ερευνήτρια 

Keywords
Τυχαία Θέματα