Μητσοτάκης-Ρούττε: H Τουρκία έχει όφελος από συμφωνία για μεταναστευτικό

Η Τουρκία έχει και αυτή όφελος από την πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούττε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητστοτάκη που τον επισκέφθηκε στη Χάγη. Ο Μάρκ Ρούττε ωστόσο τόνισε ότι ούτε η Τουρκία έχει λύσει απόλυτα το πρόβλημα των μεταναστών στο έδαφός της, καλώντας τη γειτονική χώρα να εφαρμόσει το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί, ενώ αναγνώρισε τη

δραστική μείωση των ροών σε σχέση με το 2016.

Τόσο ο κ. Ρούττε όσο και ο κ. Μητσοτάκης κάλεσαν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην αναμόρφωση του κοινού συστήματος ασύλου εντός της ζώνης Σένγκεν, συμφωνώντας ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένα κράτη μέλη να επωφελούνται από την ελεύθερη διακίνηση αλλά να μην αναλαμβάνουν το βάρος του προσφυγικού που του αναλογεί.

“Είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να τηρηθεί η συμφωνία” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η ίδια η Τουρκία το αναγνωρίζει δημόσια, αλλά υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης”, καλώντας τη χώρα να εφαρμόσει τη συμφωνία από την οποία έχει μεγάλο οικονομικό όφελος.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες των ευρωτουρκικών σχέσεων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παράνομη δραστηριότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες. Σημείωσε ωστόσο ότι η συνολική σχέση ΕΕ - Τουρκίας είναι σύνθετη, αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας θα έχει πάντα ένα πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει σε αυτές.

O Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε υπενθύμισε τις άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ήδη από το 19 αιώνα,

και οι οποίες συνεχίζονται σήμερα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας μάλιστα ότι το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Ο Μαρκ Ρούττε επεσήμανε ότι μίλησε με τον ομόλογό του για τη μετανάστευση, όμως περισσότερο συζήτησε για το πως η Ολλανδία θα στηρίξει την ανάπτυξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και τελικά νέες θέσεις εργασίας. “Θέλουμε να δώσουμε τα φώτα μας στον αγροτικό τομέα”, τόνισε ο κ. Ρούττε, σημειώνοντας ότι “η Ολλανδία είναι ήδη δραστήρια στην Ελλάδα”, και παρέπεμψε σε λεπτομερέστερη συζήτηση για το πως η Ολλανδία θα στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές, προς το κοινό συμφέρον.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και με τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο “την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την ανθρώπινη αντιμετώπιση των μεταναστών”.

Τέλος ανανέωσε το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κάνοντας λόγο για “επιτυχή επίσκεψη” και τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στο νέο Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Ρούττε για την πολύ θερμή υποδοχή και την πολύ θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που του παρουσίασε. Τόνισε ότι η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία κρίσης ανοίγει τα φτερά της και πως καθώς η ΕΕ στάθηκε δίπλα στον ελληνικό λαό, έτσι και ο ελληνικός λαός έδωσε στην κυβέρνηση ευρωπαϊκή σταθερή εντολή για διαρθρωτικές αλλαγές, μέσω καινοτόμων επενδύσεων που στο τέλος θα φέρουν πλούτο και ευημερία προς όλους. Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στη συνεργασία στον αγροτοδιατροφικό τομέα που η Ολλανδία είναι πρωτοπόρος.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτό η Ολλανδία είναι ξεχωριστός σύμμαχος, “πρωτοπόρος  στην οικονομική διπλωματία, έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασίας της”. Δήλωσε μάλιστα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να διδαχθεί και να ολοκληρώσει την ένταξη της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας στην ατζέντα των δραστηριοτήτων - κίνηση που ξεκίνησε ήδη από το 2012.

Σημείωσε μάλιστα ότι τόσο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης έχουν αντικείμενο μέσω της οικονομικής διπλωματίας να προσελκύσουν επενδύσεις, νέες δουλειές και να φέρουν πίσω τα ελληνικά μυαλά που εργάζονται εκτός συνόρων  - και σήμερα ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία”.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός έθεσε την ανάγκη για την συνομολόγηση μιας κοινής πολιτικής ασύλου εντός της ζώνης Σένγκεν, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας πραγματοποιήθηκε επί ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

“Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί” σε σχέση με την αύξηση των επιστροφών και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης" είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι έλαβε ήδη μέτρα ειδικά για την εξαιρετικά κρίσιμη επίσπευση της διαδικασίας ασύλου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τέλος τόνισε τη διάσταση της προστασίας των συνόρων Ελλάδας και ΕΕ και την αναδιανομή των μεταναστών στα κράτη μέλη ενώ προσκάλεσε τον Μάρκ Ρούττε σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επενδύσεις και τα δημοσιονομικά, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ολοκληρώνει ένα πρώτο γύρο επισκέψεων, όχι για να μιλήσει για το παρελθόν και το χρέος, αλλά για το μέλλον και το πως η χώρα θα γίνει φιλόξενη σε επενδύσεις, τονίζοντας πως αυτό θα συμβεί με τη βούληση της πλειοψηφίας για εφαρμογή του σχεδίου για το οποίο η κυβέρνηση ψηφίστηκε, στρέφοντας τη συζήτηση σε αμοιβαία ωφέλιμες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων τόνισε ότι “μας κληροδοτήθηκε, έρχεται από το παρελθόν”, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα “θα τηρήσει τους στόχους για το 2019 και το 2020” και η όποια συζήτηση θα γίνει εντός του 2020 έχοντας κερδίσει πρώτα σε αξιοπιστία. Σε σχέση με το αν και κατά πόσο το ζήτημα της αλλαγής καταγραφής των κερδών επί ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να επιτευχθεί μειώνοντας τεχνικά τους στόχους, είπε ότι “το ζήτημα θα το συζητήσουμε με την Κομισιόν”, δήλωσε ότι το Eurogroup έχει μιλήσει για χρήση σε θέματα που προάγουν την ανάπτυξη και παρέπεμψε σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Διευκρίνισε τέλος ότι οι στόχοι ετέθησαν σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και χαμηλής αξιοπιστίας μεταρρυθμίσεων και προέβλεψε ότι με την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης αφενός η επίτευξη τους θα είναι πιο εύκολη, αφετέρου θα μειωθεί η σημασία της επίτευξής τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα