Μεταναστευτικό: Το Ανώτατο προτείνουν νομικοί για το Διεθνούς Προστασίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο προτείνουν νομικοί κύκλοι, ως μια άμεση λύση, για τις ανάγκες του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, το οποίο δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η εξέταση των προσφυγών των αιτητών ασύλου. 

Οι πέντε νέοι δικαστές ακόμη αγνοούνται, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα φως στο τούνελ, και σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος χώρου και προσωπικού που παρατηρείται.

Όπως δηλώνει ο Νομικός Σίμος Αγγελίδης,

«ως εναλλακτικός χώρος μπορεί να είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου μέχρι πρότινος, υπήρχε το διοικητικό δικαστήριο, και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι 13 αίθουσες για το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας».

Εξηγείται, συναφώς, ότι το Ανώτατο συνεδριάζει πολύ λίγες φορές σε συγκεκριμένες ώρες, και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι αίθουσες όλες τις άλλες περιόδους. 

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο νομικός κόσμος, όσοι εργάζονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία, μετά και τις αποκαλύψεις του Σίγμα.

Η καθυστέρηση στην εξέταση των προσφυγών αφήνει χώρο σε πράξεις ασυδοσίας και εκμετάλλευσης των διαδικαστικών και νομοθετικών κενών.

Σειρά άλλων προτάσεων στην δημόσια σφαίρα

Ως εκ τούτου, στη δημόσια συζήτηση μπαίνουν σειρά προτάσεων και αιτημάτων.

Προτείνεται, επίσης, όπως το κράτος απαιτεί ασφάλεια εξόδων από τους αιτητές, ώστε μόνο όσοι πράγματι έχουν καλή υπόθεση να μπορούν να προχωρούν σε αξιώσεις.

«Οι υπόλοιποι θα γνωρίζουν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν έξοδα εκ των προτέρων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση που δεν είναι ορθή και βάσιμη η προσφυγή τους», διευκρινίζεται.

Επί τούτου, ο Γενικός Εισαγγελέας πρότεινε να απορρίπτονται αμέσως όσες αιτήσεις είναι αυτοδήλως αβάσιμες.

Επιτακτική και συμφέρουσα υποστηρίζεται πως είναι η πρόσληψη επιπρόσθετων δικαστών και υποστηρικτικού προσωπικού, καθώς ούτε στην περίπτωση που οι δικαστές γίνουν δέκα, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το Δικαστήριο στην πληθώρα προσφυγών που εκκρεμούν. 

«Όταν εξεταστούν αυτές οι υποθέσεις άμεσα, σημαίνει ότι εκείνες οι υποθέσεις που έχουν πραγματικό έρεισμα θα προχωρήσουν κανονικά και θα εγκριθούν, αλλά όλες οι υπόλοιπες θα εξεταστούν, θα απορριφθούν και θα εξοικονομήσει πολλά λεφτά η Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης.

Άλλοι νομικοί υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να προσληφθούν ως προσωρινή λύση και με ειδική εντολή δικηγόροι για να δικάζουν υποθέσεις.
Η πραγματοποίηση διαδικτυακών ή τηλεφωνικών δικών αποτελεί επιλογή, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να χρειάζεται θεσμική ρύθμιση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα