Μεταναστευτικό και τρομοκρατία στο μενού των ΥΠΕΣ της ΕΕ

Οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση και τα επόμενα βήματα στον τομέα της μετανάστευσης και ειδικότερα όσον αφορά τη Μεσόγειο και ενημερώθηκαν για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά τα περιστατικά του καλοκαιριού.

Οι 28 που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι,

έκαναν απολογισμό των γεγονότων και επικεντρώθηκαν στα μεταναστευτικά ρεύματα στην Κεντρική Μεσόγειο, τα οποία κατά τους τελευταίους μήνες είχαν ως αποτέλεσμα μικρότερο αριθμό αφίξεων, καθώς και εργασίες σε άλλους τομείς, όπως η επιστροφή παράνομων μεταναστών και η συνεργασία με τρίτες χώρες, ανακοίνωσε η Εσθονική Προεδρία.

"Η μείωση των αφίξεων τους τελευταίους μήνες στην Κεντρική Μεσόγειο αποτελεί θετική τάση, αλλά `δεν είμαστε ακόμα εκεί΄. Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει σε όλες τις διαδρομές. Αυτό σημαίνει συνεργασία με τρίτες χώρες, εφαρμογή πολιτικής επιστροφής και στήριξη χωρών διαμετακόμισης όπως η Λιβύη", δήλωσε ο Εσθονός Υπουργός Εσωτερικών Άντρες Άνβελτ.

"Καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση μεγάλων ροών παράνομης μετανάστευσης. Επομένως, πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στον εντοπισμό εκείνων που πραγματικά χρήζουν διεθνούς προστασίας και να επιστρέψουμε πίσω όσους δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη", εξήγησε ο Υπουργός.

Επιπλέον μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, οι 28 Υπουργοί ενημερώθηκαν σχετικά με τους τομείς προτεραιότητας για δράση τους προσεχείς μήνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, ο προβληματισμός σχετικά με την προστασία των δημόσιων χώρων και η επεξεργασία των στοιχείων σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας των νομοθετικών προτάσεων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) των χαρακτηριστικών του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Η Κομισιόν ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πορεία του σχεδίου συμφωνίας PNR ΕΕ-Καναδά μετά τη γνωμοδότηση που εξέδωσε το Δικαστήριο της ΕΕ στις 26 Ιουλίου 2017. Στη γνωμοδότησή, το Δικαστήριο δήλωσε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να συναφθεί με τη σημερινή της μορφή διότι ορισμένες από τις διατάξεις της είναι ασυμβίβαστες με τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα