Μέι στο Κοινοβούλιο: Νόμιμη και ηθική η επίθεση στη Συρία

Η Τερέζα Μέι δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η επίθεση κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος ήταν «όχι μόνο ηθικά σωστή αλλά και νομικά ορθή», καθώς στόχευε στην αποτροπή περαιτέρω ανθρωπιστικής οδύνης από τη χρήση χημικών όπλων.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός απέρριψε την κατηγορία του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών της αντιπολίτευσης ότι αποφάσισε τη βρετανική στρατιωτική δράση «επειδή το είπε ο Τραμπ», σημειώνοντας

ότι η χρήση χημικών όπλων καθιστά την περίπτωση ιδιαίτερη.

Ο κ. Κόρμπιν επανέλαβε τη θέση του ότι η επίθεση ήταν «νομικά αμφισβητήσιμη», προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να έχει λόγο στην έγκριση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι «σωστά οι υποψίες στρέφονται κατά της κυβέρνησης Άσαντ» για την επίθεση στην Ντούμα, αλλά συμπλήρωσε πως και άλλες ομάδες στη Συρία έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων».

Η κα Μέι επανέλαβε ότι η πίεση υπονόμευσε τη δυνατότητα χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Κατηγόρησε το καθεστώς ότι τώρα προσπαθεί να συγκαλύψει όσα έγιναν στη Ντούμα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί για τις επόμενες ώρες με βουλευτές να διατυπώνουν απόψεις για το κατά πόσο η επίθεση στη Συρία ήταν ενδεδειγμένη και νόμιμη ή όχι.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει η χρήση χημικών όπλων να γίνει μια κανονικότητα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο κοινοβούλιο αναφορικά με την απόφασή της να διατάξει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Ερωτηθείσα αν θα διατάξει νέες επιδρομές σε περίπτωση που αποδειχθεί στο μέλλον ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, η Μέι απάντησε: «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας να εγγυηθούμε ότι δεν μπορούμε να παρατηρούμε μια κατάσταση όπου η χρήση των χημικών όπλων γίνεται μια κανονικότητα».

Παράλληλα δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στις επιδρομές του Σαββάτου χωρίς να θέσει το θέμα στο κοινοβούλιο, έγινε για λόγους ασφάλειας των επιχειρήσεων και από την ανάγκη μιας ταχείας αντίδρασης στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα