Μεγαλειώδης εθνικιστική φιέστα Ερντογάν για τη νίκη κατά των Βυζαντινών

Μία μεγαλειώδης φιέστα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μαντζικέρτ της Τουρκίας (στα ανατολικά σύνορα) με αφορμή της 948η επέτειο της μάχης κατά των Βυζαντινών το 1071, που ιστορικά αποτελεί την πρώτη νίκη των Σελτσούκων Τούρκων κατά της Δύσης και την απαρχή της επέλασής τους στην Ανατολία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη, στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα θα συμμετάσχει και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προσκαλεί τους

πολίτες του να παραβρεθούν στη μεγαλειώδη τελετή με ένα βίντεο, αλλά και με αντίστοιχο μήνυμα μέσω twitter.

«Περιμένουμε όλους τους πολίτες μας στο Μαντζικέρτ για την επέτειο της νίκης του Μαντζικέρτ, που άλλαξε τη μοίρα του έθνους μας και το ρου της ιστορίας και αποτελεί το πρώτο βήμα του πολιτισμού μας, που ως βάση έχει την αδελφοσύνη, την ανοχή και την αλληλεγγύη, και ο οποίος θα συνεχιστεί και τους επόμενους αιώνες στην Ανατολία».

Στη εκδήλωση εκτιμάται ότι θα παραβρεθούν μέχρι και 100 χιλιάδες άτομα, με πολλούς υπουργούς και τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις με άλογα, αγώνες τοξοβολίας (από την ομοσπονδία που διευθύνει ο ίδιος ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ) και ελληνο-ρωμαϊκής πάλης.

Την ίδια ώρα, βίντεο για την επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ δημοσιοποίησαν και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Με φόντο το σουλτάνο Αλπαρσλάν και το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το βίντεο τιτλοφορείται «Από το Ματζικέρτ μέχρι το Κοτζάτεπε» (η αφετηρία της Μεγάλης Επίθεσης του Κεμάλ Ατατούρκ κατά των Ελλήνων το 1922).

Το μήνυμα στο βίντεο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει: «Στρατιώτες μου, σήμερα δεν υπάρχει ούτε σουλτάνος ​​που διατάζει ούτε στρατιώτης που λαμβάνει εντολές. Είτε κερδίζουμε είτε πεθαίνουμε ως ήρωες και πηγαίνουμε στον παράδεισο».

Στο βίντεο υπενθυμίζεται η ρήση του Ατατούρκ «Ανεξαρτησία ή θάνατος» στον πόλεμο κατά των Ελλήνων και των συμμάχων τους το 1922, ενώ τελειώνει με φόντο την τουρκική σημαία και ένα μήνυμα που λέει: «Βήμα βήμα προς τη Μεγάλη Νίκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα