Με συμβολικές τελετές εν μέσω πανδημίας η Εργατική Πρωτομαγιά

Με συμβολικές τελετές και χωρίς την παρουσία πολιτών γιορτάζεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το πρωί αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα Μάρκου Δράκου.

Ακολούθως στις 1000 πραγματοποιείται σεμνή τελετή μπροστά από

το Μνημείο Εργατικών, Κοινωνικών και Εθνικών Αγώνων στο προαύλιο της ΣΕΚ με κατάθεση στεφάνων, όπως ανακοινώθηκε από την οργάνωση τις προηγούμενες ημέρες, από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και από το ΓΓ ΣΕΚ Αντρέα Μάτσα.

Την ίδια ώρα η ΠΕΟ διοργανώνει συμβολική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά υπό τον τίτλο «Μένουμε δυνατοί! Υπερασπιζόμαστε – Διεκδικούμε».

Στην εκδήλωση έξω από τα γραφεία της ΠΕΟ, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από τις σελίδες της ΠΕΟ στο διαδίκτυο θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και εκ μέρους των Τ/κ ο πρόεδρος της DEV-IS Κοράλ Ασλάμ.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΟ.

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς

Κι αυτή την Πρωτομαγιά την τιμούμε σε συνθήκες πανδημίας. Θεωρούσαμε ότι πέρσι θα ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που θα τιμούσαμε τη μέρα των εργαζομένων συμβολικά, λίγα άτομα, με κατάθεση στεφάνων.

Δυστυχώς η ανικανότητα των κυβερνώντων να διαχειριστούν την πανδημία μάς αναγκάζει και φέτος να μαζευτούμε λίγοι για να την τιμήσουμε συμβολικά.

Δε μας εμποδίζει όμως κανένας να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους έστω κι έτσι.

Η πανδημία αποκάλυψε ξανά τη σημασία που έχει για την κοινωνία η διασφάλιση, η προστασία και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Είναι αίτημα και απαίτηση μας η δημόσια υγεία να ενισχυθεί και όχι να αφεθεί να καταρρεύσει για να ανοίξει ο δρόμος για ξεπούλημα της.

Η πανδημία πρόσθεσε στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πλειοψηφία της κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ δεν έκλεισε τις πόρτες του ούτε και μια μέρα. Μέσα στις δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να παραμείνουμε εκεί που μας έταξαν οι αρχές και οι σκοποί μας. Στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον κόσμο.

Ακριβώς επειδή ξέρουμε τα προβλήματα, επειδή τα ζούμε, είμαστε σε θέση να προτείνουμε αυτό που έχει ανάγκη ο λαός.

Η λύση στα προβλήματα είναι οι σταθερές πολιτικές θέσεις, η πολιτική πρόταση που δίνει διέξοδο. Το κρίσιμο δεν είναι τι λέει ο καθένας λίγο πριν τις εκλογές. Αλλά ποια είναι η διαχρονική του θέση. Τι λέει και τι κάνει πριν τις εκλογές αλλά κυρίως, τι κάνει μετά τις εκλογές.

Το ΑΚΕΛ είναι σταθερά παρόν. Σταθερός υπερασπιστής των προσδοκιών και των αναγκών του λαού και των εργαζομένων. Και παλεύει γι΄αυτές μέσα και έξω από τη Βουλή. Πάντοτε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ.

Γι΄αυτό και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή εργαζόμαστε για την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων για τους εργαζόμενους και τους πολλούς. Για δημιουργία μηχανισμού για τη νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών και δικαιωμάτων εκεί που δεν υπάρχουν συμβάσεις, υποχρεωτική εφαρμογή της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης σε όλους τους κλάδους και νομική κατοχύρωση της υπεροχής της έναντι του  ατομικού συμβολαίου, επιδότηση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια του ενοικίου  όσων νοικοκυριών δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη. Για πληρωμένη  γονική άδεια στο ύψος  του επιδόματος  ασθενείας, επίδομα για κάλυψη κόστους φροντίδας παιδιού σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς ή παιδικές λέσχες,  στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων που εργοδοτούνται με ατομικά συμβόλαια και πολλά άλλα.

Το ΑΚΕΛ φιλοδοξεί να είναι η φωνή και η δύναμη των πολλών. Δύναμη για τους εργαζόμενους.

Δύναμη για την επανένωση της Κύπρου.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό. Όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των Τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. Η τουρκική πλευρά κατάθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες μας. Να ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητες. Να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη τους. Με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Το ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας την πολιτική μας ευθύνη. Ελπίζουμε και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να αναλάβουν τη δική τους. Να συστρατευτούμε όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Στην τελική ευθεία για τις Βουλευτικές Εκλογές κοιτάζουμε στα μάτια τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε Κύπριο που αγωνιά γι΄αυτόν τον τόπο και του ζητούμε να μας δώσει τη δύναμη για να γίνουμε η δύναμη του. Για να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Για να σηκώσουμε ανάστημα, να προστατεύσουμε όσα κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές, για να κερδίσουμε το αύριο που ονειρεύονται οι επόμενες γενιές.

Κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά για την ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων

Για τη ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά, αναφέρει σε πρωτομαγιάτικη διακήρυξή της η ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους αποτυπώνεται και φέτος μέσα από το γεγονός πως, η Πρωτομαγιά θα γίνει σεβαστή από όλους, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο.

«Γιορτάζουμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, σε συνθήκες πανδημίας και ανατροπών, έχοντας να διαχειριστούμε, πέραν από τα προβλήματα και τις προκλήσεις και την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία», αναφέρεται στην διακήρυξη της ΣΕΚ.

«Με το μυαλό αυτή την ώρα να είναι στραμμένο στους ανέργους, στους ασθενείς, στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της κάθε μάχης, στους δυσπραγούντες αλλά ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι απειλούνται από τον εφιάλτη των χαμηλών εισοδημάτων και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η ΣΕΚ αγωνίζεται καθημερινά για να πετύχει ένα κράτος δικαίου, που θα είναι απαλλαγμένο από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τα ελλείμματα αξιοπιστίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης», προστίθεται. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους εκφράζεται «η έντονη απαρέσκεια της ΣΕΚ καθώς, πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, πέφτουν θύματα προεκλογικών και άλλων σκοπιμοτήτων».

Διεκδικεί απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά θέσμια και προς τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και υπενθυμίζει πως «δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία υποτίμηση ή υπόσκαψη. Δεν αποδεχόμαστε την όποια παράκαμψη των κοινωνικών εταίρων και υποβάθμιση του ρόλου τους, σε ότι αφορά και επηρεάζει τους εργαζόμενους, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, είτε αυτά αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές ή και ρυθμίσεις που διασυνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως, η διαδικασία καθορισμού των εργασιακών θεμάτων και της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής περνά μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ΣΕΚ, «στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, διεκδικεί αύξηση των δαπανών για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο που θα περιορίζονται τα επίπεδα φτώχειας και θα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και των υπολοίπων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ομοίως διεκδικεί και γονική άδεια με απολαβές, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, την απόφαση για συζήτηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή για στήριξη των καταναλωτών.

«Για τη ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά. Κάθε μέρα είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης που δεν αφήνει στο περιθώριο κανένα εργαζόμενο», προστίθεται.

«Ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους αποτυπώνεται και φέτος μέσα από το γεγονός πως, η Πρωτομαγιά θα γίνει σεβαστή από όλους, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Αυτή η διευθέτηση, σε συνάρτηση με τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις μικρής μερίδας εργοδοτών επιβεβαιώνει πως, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει συνδικαλιστικά ανοργάνωτος, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλεται και η περαιτέρω επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για περισσότερη κατοχύρωση των εργαζομένων σε ότι αφορά τα δικαιώματα και ωφελήματά τους, όπως επίσης και για την ομαλότερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων», σημειώνεται.

Σε σχέση με το Κυπριακό, εκφράζει ανησυχία και επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά πως, διεκδικεί λύση που θα απελευθερώνει, επανενώνοντας την Κύπρο και η οποία θα εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος αποτελεί πλήρες και ισότιμο μέλος».

Keywords
Τυχαία Θέματα