Με προσευχή στην Αγία Σοφία ξεκίνησε η γιορτή του Ισλάμ στην Τουρκία

Με προσευχή στην Αγία Σοφία ξεκίνησε σήμερα η  γιορτή των Μουσουλμάνων στην Τουρκία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Σήμερα στις 6.22 το πρωί ακούστηκε το κάλεσμα για την προσευχή του μπαϊραμιού. Παρών στην πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, και ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων, Αλί Ερμπάς.

Παράλληλα, στον περίβολο

του τεμένους πλέον, έπειτα από 87 χρόνια, της Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πιστοί μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν, ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια συνδέθηκαν ζωντανά για την πρώτη προσευχή με το τζαμί Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, όπου έχει γίνει τελευταία το θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπως επίσης και με τα τζαμιά στη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία.

Στις δηλώσεις του μετά την προσευχή ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, τόνισε ότι «στο τζαμί της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήσαμε σήμερα την πρώτη προσευχή 87 χρόνια μετά. Η πρώτη προσευχή και η πρώτη προσευχή για το Μπαϊράμι ακούστηκε εδώ τον Οκτώβριο του 1453. Μετά από 568 χρόνια, πραγματοποιήσαμε ξανά την προσευχή του για το Μπαϊράμι εδώ. Πρώτα απ’ όλα εύχομαι χρόνια πολλά στο ιερό μας έθνος για το Μπαϊράμι. Είθε ο Αλλάχ να φέρει σε όλους μας καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία».

Ο Μουσταφά Σεντόπ σχολίασε επίσης τη νέα διένεξη στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας λόγο για ένα «σιωνιστικό Ισραήλ που κάθε χρόνο στη γιορτή του Ραμαζανιού αυξάνει τη δοσολογία της σκληρότητας και της επιθετικότητάς του εναντίον των αδελφών μας που ζουν στο τζαμί Αλ Ακσά, την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη.

Αυτή είναι μια κατάσταση, μια εικόνα που προσβάλλει ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, αναστατώνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο και δηλητηριάζει αυτή τη γιορτή».

Υπενθυμίζοντας ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριάρχησε στην Ιερουσαλήμ και το τζαμί Αλ Ακσά για αιώνες, ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής πρόσθεσε ότι «το τέμενος Αλ Ακσά αποτελεί τον ιερό χώρο για τρεις θρησκείες, τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντική η ευθύνη να φερθούμε σε αυτόν τον ιερό τόπο με την τιμή που του αξίζει και να τον κρατήσουμε ανοιχτό για τη λατρεία όλων των θρησκειών. Οι Εβραίοι, οι οποίοι διώχθηκαν από την Ισπανία το 1492, είδαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως καταφύγιο και ως τόπο ειρήνης και ηρεμίας», σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι «οι Εβραίοι πολίτες μας εξακολουθούν να ζουν ειρηνικά. Η αντίδρασή μας είναι ενάντια στη σιωνιστική εβραϊκή και ισραηλινή νοοτροπία, που μετατρέπει την περιοχή σε τόπο αιματοχυσίας και καταπίεσης, κι όχι εναντίον των Εβραίων».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα