Με απειλές για αγωγές κατέρχονται στην απεργία οι εκπαιδευτικοί

Αναφορά στην 48ωρη απεργία διαμαρτυρία έκανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πραγματοποιούν την ερχόμενη εβδομάδα απεργία διαμαρτυρίας, με την οποία θέλουν να δείξουν ότι αρνούνται να νομιμοποιήσουν οποιαδήποτε παρανομία.

«Ήρθε η Κυβέρνηση και έκανε μια παρανομία 4 Ιουλίου. Είσαι παράνομος. Δεν δικαιούσαι να αγγίξεις πάνω στα εργασιακά χωρίς διάλογο. Παρανομία πολύ και λίγη δεν

έχει. Έχει παρανομία και η προσπάθεια μας αυτές τις ημέρες ήταν μέσα από ένα εύσχημο τρόπο που να μην ενοχλεί και την Κυβέρνηση, να καταστεί σαφές ότι δεν δεχόμαστε την παρανομία. Η Κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου παρανόμησε σε βάρος των εκπαιδευτικών. Θα λάβουμε και κάποια άλλα μέτρα μέσα στα σχολεία. Δεν δεχόμαστε οι μαθητές να χάνουν διδακτικό χρόνο», πρόσθεσε.

Όπως είπε ζητούν από την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την παρανομία. «Εμείς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αξιοποιώντας και καθοδηγούμενοι από τους νομικούς μας συμβούλους θα καταθέσουμε στο δικαστήριο αγωγή κατά της Κυβέρνησης σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αποκόψει λεφτά από την απεργία μας, διότι τώρα που εξαγγείλαμε την απεργία έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ξεκινήσει ο θεσμικός διάλογος. Εξαναγκαστήκαμε ως συντεχνίες να πάρουμε το ύστατο και έσχατο μέτρο της απεργίας, αφού εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να γίνει έστω και την υστάτη ο θεσμικός διάλογος. Το κράτος δεν έκανε θεσμικό διάλογο. Είπε θα μας πάρει στην ΜΕΠΕΥ. Δεν μας πήρε. Και αυτό συνιστά παρανομία. Ο νόμος λέει ότι από παράνομες πράξεις δεν μπορείς να αποκομίζεις όφελος», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα γίνει καταγγελία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα καταγγελθούν οι μονομερείς αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση χωρίς θεσμικό διάλογο και υπάρχει διαδικασία μέσα από την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα χρόνο βγάζει δεσμευτική απόφαση για τα κράτη.

«Όσον αφορά τα αντίμετρα που λέει η Κυβέρνηση αυτά θεωρούνται απειλή για τους εργαζόμενους, δηλαδή απειλείς τον εργαζόμενος με σκοπό να του αποτρέψεις το δικαίωμα της απεργίας. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συζήτησαν και τρόπους για να εφαρμοστεί η παραίνεση της Κυβέρνησης: Οι δάσκαλοι πίσω από την έδρα. Κάτι που σημαίνει ότι οτιδήποτε εξωδιδακτικό σπαταλάει διδακτικό χρόνο πρέπει να αποφεύγεται», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ μέσα από το προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφει ότι «το διακύβευμα του εκπαιδευτικού κόσμου είναι να σταματήσει τους ετσιθελισμούς και τις μονομερείς αποφάσεις που φαίνεται θα λαμβάνονται εάν δεν αντισταθούμε σε αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές».

«Οι απειλές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι διασπαστικές ενέργειες (πχ έντυπο για απεργοσπάστες), αντίμετρα και άλλα δεν πτοούν τον εκπαιδευτικό κόσμο. Ο σεβασμός του έργου και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών, η δημοκρατία στην Εκπαίδευση και η πραγματική ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου δεν μετρούνται ούτε με χρήματα ούτε με έντυπα», καταλήγει ο κ. Φυλακτού στην ανάρτησή του.

Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης, Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης συναντήθηκαν χθες με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, για να εξετάσουν την όλη κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί μετά και την εξαγγελία των απεργιακών μέτρων από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Αμέσως μετά, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων είχε συνάντηση με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε μια άλλη εξέλιξη, αντιπαράθεση ξέσπασε στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου και του προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού, με αφορμή την κρίση στην Παιδεία.

Να αναφερθεί ότι έντυπο με το οποίο θα δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί αν δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία της Τρίτης θα αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα